Soppa på torkade nypon
Smått & Gott. Det är väldigt enkelt att koka sin egen nyponsoppa. Prova du med!
Smått & Gott. Det är väldigt enkelt att koka sin egen nyponsoppa. Prova du med!
3 dl torkade nypon
1 liter vatten
1 dl socker
Du kan också torka nypon för att kunna göra egen soppa hela vintern. Ta bort bladfästet. Bred ut dem i endast ett lager i långpanna och låt dem torka på 70 grader i ugnen tills de är hårda utan att vara brända, cirka fem timmar. Förvara dem i tättslutande burkar när de svalnat helt.
Koka nyponen mjuka i vattnet (cirka 20 minuter), mixa sönder dem med stavmixer (det räcker att mixa lite slarvigt, alla nypon behöver inte mixas sönder helt) och sila blandningen. Koka upp igen och tillsätt sockret. Red eventuellt av med lite potatismjöl utrört i kallt vatten, vispa ned redningen i soppan och låt den få ett snabbt uppkok.