Shawarma – kycklingkebab i ugn
Lagat. Den här kebaben kommer från Ekvatorialguinea i Centralafrika. Med hjälp av en lök och en grillpinne bygger du ett kycklingtorn att skära bitar av.
Lagat. Den här kebaben kommer från Ekvatorialguinea i Centralafrika. Med hjälp av en lök och en grillpinne bygger du ett kycklingtorn att skära bitar av.
(6 portioner)
900 g kycklingbröstfilé
1 stor gul lök att sätta spettet i
2 msk olivolja till garnering
Marinad
1 dl turkisk yoghurt, 10%, den sort du tål
2 msk tomatpuré
saften från ½ citron
2 rivna vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
2 tsk chiliflakes (kan ersättas med paprikapulver för mild smak)
1 tsk torkad timjan
1 tsk malen spiskummin
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Servering
bröd eller pommes
tomat
gurka
isbergssallad
rödlök
persilja
Marinad
Blanda ihop alla ingredienser till marinaden.
Shawarma
Banka ut kycklingfiléerna tills de blir lite tunnare, dela filén på mitten på längden. Blanda ner filébitarna ordentligt i marinaden och låt dem marinera en stund, minst 30 minuter, men allra helst över natten i kylen.
Sätt ugnen på 225 grader. Skala löken. Skär bort en bit så att du får en rejäl lökhalva som du kan använda som stöd till grillspettet, träspett. Lägg löken med snittytan neråt i en ugnsform. Tryck in spettet mitt i lökhalvan och trä kycklingbitarna på spettet. Avsluta med att ringla olivoljan över.
Sätt in formen mitt i ugnen och låt köttet få lite stekyta, det tar cirka 8 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och låt kycklingen ugnsstekas långsamt i cirka 45 minuter. Servera med libabröd, grönsaker och kebabsåser.