Randig grönsakspaté
Lagat. Paté i tre olika färger och smaker.
Lagat. Paté i tre olika färger och smaker.
Vit fyllning
4 dl palsternacka i bitar
2 dl blomkål i små buketter
1 dl hackad gul lök
1 msk grönsaksfond (eller valfri grönsaksbuljong)
vatten att koka i
2 dl veganyoghurt
örtsalt
Gul fyllning
4 dl morot i bitar
2 dl potatis i bitar
1 msk grönsaksfond (eller valfri grönsaksbuljong)
1 dl bovetemjöl
0,5 tsk timjan
vatten att koka i
Grön fyllning
3 dl broccoli, i små buketter
3 dl gröna ärtor
1 dl bovetemjöl
1 tsk körvel (kan ersättas med exempelvis timjan eller oregano)
1 msk grönsaksfond (eller valfri grönsaksbuljong)
vatten att koka i
Skala palsternackan dela i bitar på cirka 3×3 cm. Dela blomkålen i mindre buketter.
Koka alla grönsakerna mjuka i vatten så att det täcker grönsakerna. Tänk på att grönsakerna tar olika tid att koka beroende på sort och storlekar.
Mixa varje grupp för sig och blanda med de kryddor, mjöl med mera som står i varje grupp. Konsistensen ska vara grötig, blir det för rinnigt går det att ta lite mer mjöl.
Smörj en avlång form, till exempel en brödform med olja. Lägg i färserna, en i taget och släta till ytan mellan. Täck med aluminiumfolie och grädda i 200 grader i 1 timme. Låt svalna och stjälp upp.