Piroger
Bakat. Piroger är bra att ha i frysen. Med lite sallad blir de en hel måltid.
Bakat. Piroger är bra att ha i frysen. Med lite sallad blir de en hel måltid.
25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 msk olja
1 msk fiberhusk
50 g mjölkfritt margarin
1 kokt kall potatis
1 tsk salt
7 dl fin glutenfri mjölmix
Fyllning
1/2 gul lök
1 msk raps- eller olivolja
150 g färska eller 1 dl förvällda champinjoner
350 g blandfärs
1 msk fransk senap
0,5 tsk salt
peppar
olja till pensling
Smula ner jästen i en bunke. Häll i vatten, olja och fiberhusk och rör om tills jästen löser sig. Låt svälla 10 minuter. Mosa potatisen och blanda i den och margarinet, saltet och det mesta av mjölmixen. Arbeta degen kraftigt, gärna i maskin. Låt jäsa cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på glutenfritt mjölat bakbord och knåda den ordentligt. Dela degen i 1012 delar och kavla ut dem till rundlar, cirka 12 cm i diameter. Fördela fyllningen på dem. Vik ihop och nyp kanterna mot varandra. Lägg pirogerna med skarven upp på en plåt med bakplåtspapper och pensla med olja.
Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.
Fyllning
Skala och hacka löken till köttfärsröran. Värm matfettet i en stekpanna och fräs löken mjuk. Blanda i svamp och färs. Fräs tills färsen blir grynig. Blanda i senap, salt och peppar och låt puttra 5-10 minuter. Späd med lite vatten om röran blir torr.