Pepparkaksrutor med lingon
Bakat. Julsmakerna är samlade i dessa rutor, toppade med creme fraiche och färska lingon.
Bakat. Julsmakerna är samlade i dessa rutor, toppade med creme fraiche och färska lingon.
5 dl mjölk- och glutenfri mjölmix
2 dl råsocker eller farinsocker
1 tsk bikarbonat
1 tsk mald kardemumma
2 tsk mald kanel
1 tsk mald nejlika
0,5 tsk mald ingefära
100 g mjölkfritt margarin
1 dl lingonsylt
1 dl yoghurt- eller mjölkersättning
Topping
450 g sojabaserad creme fraiche (2 förpackningar)
2 dl färska eller frysta lingon (eller tranbär)
Blanda alla torra ingredienser i en skål eller matberedare. Smält margarinet och rör ner det med lingonsylt och mjölkersättning. Blanda till en smet och grädda ett prov i en muffinsform. Tillsätt mer mix om provet sjunker. Smörj en form cirka 18 x 30 cm, och fördela smeten. Grädda i mitten av ugnen vid 200 grader i 15-20 minuter. Bred ut creme fraiche när kakan kallnat. Skär den i rutor och garnera med lingon eller tranbär. Garnera inte kakan förrän den ska serveras, bärsaften vill gärna rinna ut i den vita toppingen.