Pepparkaksmousse med portvinskokta julfrukter
Sött. En söt dessert efter julbordets rätter.
Sött. En söt dessert efter julbordets rätter.
4 dl Oatly vaniljsås
75 g pepparkakor, mjölkfria
2 msk Oatly iMat
2 st gelatinblad
4 dl portvin, rött
2 dl vatten
1 dl strösocker
10 st torkade aprikoser
10 st torkade katrinplommon
5 st torkade fikon, delade
1 dl russin
1 st lagerblad
1 st kanelstång
Lägg gelatinbladen i blöt. Krossa pepparkakorna till ett fint mjöl. Vispa vaniljsåsen och tillsätt pepparkaksmjölet. Smält gelatinbladen i iMaten och tillsätt i den vispade såsen. Häll upp i valfri form och kyl minst 4 timmar.
Koka ihop portvinet tills hälften återstår. Tillsätt vatten, socker och kryddor. Koka upp på nytt och tillsätt frukterna. Låt koka sakta i ett par minuter och låt dem svalna i vätskan. Sila av vätskan och koka samman den till häften. Tillsätt den till frukten på nytt och kyl. Detta kan göras flera dagar förväg.