Palsternacksgratäng
Lagat. En gratäng med milda smaker att ha på lut till julens charkuterier. Förkoka potatis- och palsternacksskivor i vatten cirka 5 minuter så förkortas gräddningstiden till hälften.
Lagat. En gratäng med milda smaker att ha på lut till julens charkuterier. Förkoka potatis- och palsternacksskivor i vatten cirka 5 minuter så förkortas gräddningstiden till hälften.
6 potatisar av mjölig sort (600 g)
6 palsternackor (600 g)
2 dl grovhackad bladpersilja
2 krossade vitlöksklyftor
1,5 tsk salt
1 tsk färska repade timjanblad
1-2 krm nymald svartpeppar
eventuellt några rosépepparkorn
3 dl gräddersättning
Skala potatis och palsternackor. Skiva potatisen mycket tunt. Fördela den i botten på en ugnssäker form eller ugnspanna. Strö persiljan över potatisen. Skär palsternackorna på längden i halvcentimetertjocka skivor. Lägg ut dem ovanpå potatisen.
Blanda grädden med vitlök, salt, timjan och peppar och häl över. Grädda i 200 grader i 40-50 minuter. Sänk värmen till 150 grader efter halva tiden. Gräddersättningen ska sakta koka in. Gratängen blir vackrare om palsternacksskivorna inte är helt täckta av grädden. Pensla dem med lite olja så blir ytan gyllengul. Dekorera eventuellt med några rosépepparkorn.