Orange chicken

Lagat. Klibbig, sötsyrlig kyckling som är saftig, mör och aromatisk tack vare den friska apelsinen.

Ingredienser

Friterad kyckling
4 urbenade kycklinglår
1 dl majsstärkelse
1 tsk salt
1 dl vatten
salt och vitpeppar
rapsolja, till fritering

Sås
1 tsk chiliflakes
4 vitlöksklyftor, rivna
1 msk riven ingefära
0,5 dl strösocker
1 dl färskpressad apelsinjuice
2 msk sojasås
1 msk sesamolja (går att utesluta)
1 msk majsstärkelse, utrörd i 2 msk vatten

Till servering
kokt ris
salladslök

Tillagning

Friterad kyckling
Skär kycklingen i 4–5 cm stora bitar. Blanda de torra ingredienserna till frityrsmeten i en skål. Häll i vatten och blanda till en jämn smet. Lägg i kycklingen och se till så att den täcks helt av frityrsmeten.
Hetta upp rapsolja till 180 grader i en stor kastrull med höga kanter. Låt lite av frityrsmeten rinna av från kycklingbitarna och fritera dem i omgångar i 4–5 minuter, tills de är fint gyllenbruna.

Sås
Häll rapsolja i en het stekpanna och tillsätt chiliflakes, vitlök, ingefära samt socker och stek i cirka 2 minuter. Rör ner apelsinjuice och sesamolja. Låt koka i cirka 2 minuter. Red såsen till önskad konsistens med majsstärkelseblandningen.

Servering
Lägg i kycklingen, rör om och servera direkt med nykokt ris och salladslök.

Skriv ut

Recept Filip PoonFoto Filip Poon

Hitta fler recept som innehåller: