Orange chicken
Lagat. Klibbig, sötsyrlig kyckling som är saftig, mör och aromatisk tack vare den friska apelsinen.
Lagat. Klibbig, sötsyrlig kyckling som är saftig, mör och aromatisk tack vare den friska apelsinen.
Friterad kyckling
4 urbenade kycklinglår
1 dl majsstärkelse
1 tsk salt
1 dl vatten
salt och vitpeppar
rapsolja, till fritering
Sås
1 tsk chiliflakes
4 vitlöksklyftor, rivna
1 msk riven ingefära
0,5 dl strösocker
1 dl färskpressad apelsinjuice
2 msk sojasås
1 msk sesamolja (går att utesluta)
1 msk majsstärkelse, utrörd i 2 msk vatten
Till servering
kokt ris
salladslök
Friterad kyckling
Skär kycklingen i 4–5 cm stora bitar. Blanda de torra ingredienserna till frityrsmeten i en skål. Häll i vatten och blanda till en jämn smet. Lägg i kycklingen och se till så att den täcks helt av frityrsmeten.
Hetta upp rapsolja till 180 grader i en stor kastrull med höga kanter. Låt lite av frityrsmeten rinna av från kycklingbitarna och fritera dem i omgångar i 4–5 minuter, tills de är fint gyllenbruna.
Sås
Häll rapsolja i en het stekpanna och tillsätt chiliflakes, vitlök, ingefära samt socker och stek i cirka 2 minuter. Rör ner apelsinjuice och sesamolja. Låt koka i cirka 2 minuter. Red såsen till önskad konsistens med majsstärkelseblandningen.
Servering
Lägg i kycklingen, rör om och servera direkt med nykokt ris och salladslök.