MatSaras munkar
Bakat. Saras mumsiga munkar är fria från ägg, mjölk, gluten och soja.
Bakat. Saras mumsiga munkar är fria från ägg, mjölk, gluten och soja.
75 g mjölkfritt margarin
25 g jäst för söta/vanliga degar (eller motsvarande mängd torrjäst)
2,5 dl vätska (växtdryck eller vatten)
1 msk fiberhusk/psylliumfröskal
0,5 dl ljus sirap (kan uteslutas eller bytas mot annan sötning, som honung eller agave)
0,5 dl färdigblandad Rapsy kallrörd matlagningspulver ”filmjölk/yoghurt” från allergimat.com (alternativt den yoghurt man tål, ex. av soja) Obs! Naturell eller vaniljsmak. Det går även att använda kokosmjölk.
0,5 tsk vaniljpulver, 1 tsk vaniljsocker eller 1 urskrapad vaniljstång
0,5 tsk salt
6-7 dl glutenfritt mjöl av önskad sort (själv blandar jag olika utifrån vad jag har. Senast tex. 1,5 dl rismjöl, 1,5 dl majsmjöl, 1 dl klibbrismjöl, 1 dl bovetemjöl, 2 dl majsstärkelse)
+ mjöl till utbakning (ex. klibbrismjöl). Går att variera på många olika sätt.
0,75 dl socker
Degen är en universaldeg och går att användas till munkar och bullar. För att göra piroger eller frallor byt bort jäst för söta degar mot vanlig jäst. Uteslut sirap och vanilj samt minska ner sockret till ett par matskedar.
Smält margarinet i kastrull. Tillsätt vätskan och låt den bli ljummen, behöver eventuellt svalna lite. Smula/rör ner jästen. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt fiberhusken, rör om och låt sedan stå i 10 minuter så att fiberhusken hinner svälla. Blanda sirap, ”filmjölken”, salt, socker och vanilj (om du tar färsk vanilj ur stång, blanda först med strösockret) och rör om. Blanda vätskan från punkt 5 med blandningen från punkt 6. Vispa med elvisp eller använd bakmaskin. Vispa först någon minut, till homogen blandning. Rör ihop mjölblandningen. Tillsätt sedan mjölet i omgångar medan du vispar med elvispen eller bakmaskinen. Degen SKA vara kladdig, ta hellre för lite mjöl än för mycket. Degen ska släppa lite från kanterna på bunken när man rör om (tex. fastna i vispen) men ändå kladda rejält. Rör gärna 5 minuter eller även något längre. Låt jäsa i bunken under bakduk i cirka 50 min.
När degen jäst färdigt
Arbeta degen så lite som möjligt efter jäsningen. Ha välmjölade händer, plocka ur degbitar försiktigt och forma. Ska sedan jäsa på nytt i cirka 20-30 minuter.