Matchatryffel
Sött. Sagolikt goda tryfflar som smälter i munnen. Receptet passar också bra som fyllning i praliner om du vill höja ambitionsnivån ett snäpp.
Sött. Sagolikt goda tryfflar som smälter i munnen. Receptet passar också bra som fyllning i praliner om du vill höja ambitionsnivån ett snäpp.
0,3 dl vatten
0,5 dl vit sirap
1 krm salt
0,75 tsk matchapulver
1 msk olja
120 g vit vegansk choklad med 43 % kakao
florsocker för dekor
Värm upp vatten, salt och vit sirap till 30–35 grader, se till att sirapen och saltet löses upp helt i vattnet, rör sedan ner matchapulvret.
Smält chokladen försiktigt i micron tills den är 40–45 grader, rör ner oljan och häll i matcha- och vattenblandningen. Använd en mixerstav för att mixa tryffeln slät och blank. Förvara i kylen över natten så att den blir fast och forma sedan tryfflarna med händerna och rulla dem i florsocker, cirka 20 stycken.
Det går bra att använda en vit choklad med lägre kakaohalt men då behöver mängden ökas för att tryffeln ska gå att forma. För choklad med cirka 37 % kakao använd 145 g.