Maki-rullar
Lagat. Sushi förknippar väl de flesta med rå fisk, men det går utmärkt att göra sushi helt vegetariskt. Tillagningssättet och tillbehören är desamma, byt bara ut fisken mot lite mer grönsaker.
Lagat. Sushi förknippar väl de flesta med rå fisk, men det går utmärkt att göra sushi helt vegetariskt. Tillagningssättet och tillbehören är desamma, byt bara ut fisken mot lite mer grönsaker.
2,5 dl rundkornigt ris
0,5 l vatten
4 cl risvinäger
2 cl strösocker
1 tsk salt
1 stor morot, skalad
1 gurka, skalad
1 avokado
4 nori-ark
wasabi efter smak
4 msk syltad ingefära
japansk soja efter smak
Skölj riset i rinnande kallt vatten tills sköljvattnet är ogrumlat. Låt riset rinna av ordentligt. Lägg riset i en gryta med varmt vatten och koka upp. Skruva ned värmen och sjud i 4-5 minuter, eller tills allt vatten sugits upp. Skruva ner till mycket svag värme och koka under lock ytterligare 4-5 minuter. Tag grytan av spisen och låt den stå med locket på i ca 10 minuter. Blanda vinäger, socker och salt och häll blandningen över riset. Rör om med en träsked tills riset svalnat. Skär gurka, morot och avokado i tändsticksstora stavar, ca fem centimeter långa. Koka morotsstavarna någon minut. Lägg ett nori-ark på ett smörgåspapper eller en sushi-matta på ett plant underlag, med långsidorna i överkant och nederkant. Klappa ut en fjärdedel av riset på hälften av nori-arket längs ena långsidan, med en bar remsa på två centimeter runt kanterna. Bred ut en mycket liten klick wasabi mitt på riset. Lägg upp gurka, morot, ingefära och avokado längs wasabi strängen. Tag smörgåspappret eller sushi-mattan till hjälp och rulla ihop nori-arket hårt från nederkanten och uppåt. På så sätt kommer riset att omsluta de övriga ingredienserna, som hamnar på mitten. Pensla kanten på nori-arket med lite vatten och pressa ihop för att försluta rullen. Använd en vass bredbladig kniv och skär rullen i 2,5 centimeter breda rundlar. Upprepa med resten av ingredienserna. Sätt fram en sushi tallrik för varje middagsgäst, med en liten skål soja och extra wasabi att blanda i för att göra dipsås.
Andra saker du kan hacka eller skära i strimlor och fylla maki-rullarna med
Paprika
Rättika
Purjolök
Vårlök
Gräslök
Ruccolasallad
Mango
Rostade sesamfrön
Groddar
Minimajs
Sparris