Kålrotslåda
Lagat. Kålrotslådan gör sig fint på julbordet.
Lagat. Kålrotslådan gör sig fint på julbordet.
1 stor kålrot eller 2 mindre (800 g skalad)
4 stora potatisar av mjölig sort (400 g skalade)
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 dl mjölkersättning
1 gul lök
0,5 dl sirap
1 krm riven muskotnöt
2-3 krm malen vitpeppar
50 g mjölkfritt margarin
0,5 dl majsmjöl eller maizenamjöl
1 dl mjölkersättning
glutenfritt ströbröd eller stött glutenfritt knäckebröd
Skala och riv löken. Skala och skär potatisen och kålrot i tärningar. Koka kålrotstärningarna nästan mjuka i grönsaksbuljongen. Lägg i potatisen och koka tills allt är mjukt. Häll av buljongen och tillsätt mjölkersättningen. Oka upp sakta och rör om. Mosa med potatisstöt. Det kan få vara lite bitar av kålrot. Tillsätt den rivna löken, sirap, kryddor och margarin. Smaka av med salt. Rör ut majsmjölet i lite mjölkersättning och blanda ner i moset. Fördela moset i en ugnssäker stor form eller två mindre. Strö på ströbröd. Det blir också fin yta om man penslar på lite smält margarin före gräddning. Grädda i 175 grader, 30 minuter för små formar och 45 minuter för stor.