Julmustkola
Sött. Den här kolan kommer inte att göra dig besviken. Söt, men den härliga smaken från julmust väger upp på ett ljuvligt sätt.
Sött. Den här kolan kommer inte att göra dig besviken. Söt, men den härliga smaken från julmust väger upp på ett ljuvligt sätt.
30 kolor
30 minuter + tid för att stelna
1,5 dl växtbaserad grädde (jag använder Alpro Cooking, den gröna förpackningen)
1,5 dl avslagen julmust (med socker)
140 g (1 dl) vit sirap
180 g (2 dl) strösocker
En nypa salt
100 g mjölkfritt margarin
OBS! Använd avslagen julmust. Mät upp i ett glas och låt stå framme över natten. Musten skummar rejält om den är kolsyrad och då får du skeda bort skummet medan kolan kokar.
1. Blanda alla ingredienser utom margarinet i en tjockbottnad kastrull och koka upp till 125 grader. Rör om då och då. Använd en termometer för säkert resultat.
2. Dra av kastrullen från plattan och blanda i margarinet. Häll upp kolan i bakbalkar som står på ett bakplåtspapper. Annars fungerar det också att använda en bakplåtspappersklädd form.
3. Låt stelna i kylskåp.
4. Skär rektangulära kolor och snurra varje kola. Strö över lite flingsalt om du vill.