Julkryddad romkruka med vaniljsorbet
Sött. Om du är ute i god tid med förberedelserna får du en imponerande dessert att servera på julbordet.
Sött. Om du är ute i god tid med förberedelserna får du en imponerande dessert att servera på julbordet.
Romkruka
1 kg blandade bär, till exempel björnbär, blåbär, hallon, vinbär och jordgubbar
1 kg strösocker
2 stjärnanis
10 nejlikor
1 kanelstång
skalet av en halv apelsin, i tunna strimlor
cirka 70 cl ljus rom
Vaniljsorbet
100 g glukos
400 g sockerlag
650 g vatten
saften av en halv citron
3 gelatinblad
2 vaniljstänger
Romkruka
Rensa bären. Varva bär, socker, kryddor och apelsinskal i en väl rengjord burk med tät förslutning. Häll på rom så att det täcker bären. Vända försiktigt burken några gånger och förvara mörkt och svalt. Låt smakerna mogna i cirka en vecka. Allra bäst blir den efter ett par månader.
Vaniljsorbet
Blanda glukos, sockerlag, vatten och citronsaft i en rymlig tjockbottnad kastrull. Skrapa ur fröna ur vaniljstängerna och rör ner dem i lagen.
Smält gelatinbladet och rör samman med lagen. Kyl ned. Kör färdigt sorbeten i glassmaskinen. Servera tillsammans med romkruka.