Harissahet morotssoppa

Lagat. En snabb lunchsoppa som minskar svinnet.

Ingredienser

1 portion

4 normalstora morötter
1 tumnagelstor bit ingefära
1 hönsbuljongtärning
3 dl vatten
1 tsk harissa
1 krm malen spiskummin
1 dillstjälk
Ca 1 msk rostade pumpakärnor (eller mandel, om du tål)
0,5 salladslök
1 msk olivolja

Om du tål: Toppa med 1–2 msk turkisk laktosfri yoghurt

Tillagning

Skala och skär moroten och inge­färan i centimetertjocka slantar och lägg i en kastrull som rymmer ca 1,5 liter.

Häll över vatten (det ska täcka morötterna) och lägg i buljongtärningen och dillkvisten men ta först bort några vippor att toppa soppan med.

Koka upp och låt koka tills morötterna är ordentligt mjuka, ca 10–15 minuter.

Ta av från spisen och häll av, spara 1 dl av buljongen. Lyft ur den tjocka delen av dillstjälken.

Tillsätt harissa och spiskummin och blanda till en slät soppa. Tillsätt resterande buljong tills du har en konsistens som känns bra. Smaka av med salt och peppar. Skiva salladslöken.

Häll upp soppan och klicka i yoghurten. Ringla över lite olivolja. Strö över frön, salladslök, en nypa chiliflakes och lite dill.

Skriv ut

Recept Cina RisbergFoto Krister Surell, Ulrika Pousette

Hitta fler recept som innehåller: