Grön Jansson

Lagat. Kan lagas med ansjovis, men då måste saltet minskas beroende på hur mycket ansjovis man tillsätter.

Ingredienser

6-8 medelstora potatisar
1 palsternacka (100 g)
1 purjolök (200 g)
1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk torkad smulad timjan
2-2,5 dl sojagrädde eller sojamjölk
1-2 msk mjölkfritt margarin
2-3 kvistar färsk basilika

Tillagning

Skala potatis och palsternacka. Skär i tunna skivor för hand eller i matberedare. Snitta purjon och skölj den. Skär den i tunna ringar. Varva allt i ett ugnssäkert smort fat eller vid form. Översta lagret ska vara potatis. Om man vill stjälpa upp som en kaka måste man klä botten med smörpapper.
Strö över salt, peppar och timjan. Häll på hälften av sojagrädden. Grädda i 225 grader i cirka 45 minuter. Häll på sojagrädde under tiden. Grädden ska ha kokat in när potatisen är mjuk. Strö över färskstrimlad basilika eller purjo vid serveringen.

Skriv ut

Recept Matilda GöranssonFoto Colourbox

Hitta fler recept som innehåller: