Grillade/stekta polentastavar med sparris
Lagat. Färsk sparris är för många vårprimören nummer ett. Här får den sällskap av gyllengul polenta.
Lagat. Färsk sparris är för många vårprimören nummer ett. Här får den sällskap av gyllengul polenta.
3 dl polenta
1 l buljong
½ liten burk kronärtskockshjärtan
1 knippe grön sparris
1-3 klyftor vitlök
1 msk riven/hyvlad hårdost
Crema di balsamico
Täck en djup fyrkantig form med bakplåtspapper. Koka upp buljongen och låt den sjuda, vispa i polentan lite i taget. Låt koka i 4–5 minuter rör hela tiden tills det kommer stora bubblor. Häll blandningen i formen och låt svalna.
Stjälp upp på en skärbräda och skär i stavar. Stek i olivolja på medelhög värme cirka 1–2 minuter på varje sida.
Bryt eller skär av den nedersta delen av sparrisen (om den är torr) och stek cirka 5 minuter i lite olja. Skiva vitlöksklyftorna och låt steka med de sista 1–2 minuterna så att de blir ljusbruna.
Lägg upp polenta och sparris, häll över oljan med vitlöken från sparrisstekningen. Lägg på ett par kronärtskockshjärtan och riv eller skiva över lite hårdost, till exempel parmesan.
Avsluta med ett par ränder av balsamico.
TIPS!
Sparris som blivit lite torr kan sättas i ett glas vatten cirka 30 minuter innan tillagning för att pigga på sig lite.