Grillad blomkål med örtolja och strimlad skinka

Lagat. Om du vill komma åt smörsmaken utan att använda smör finns en rapsolja med smörarom. Annars går det bra med den olja du gillar bäst.

Ingredienser

1 stort blomkålshuvud
100 g lufttorkad skinka, typ serrano eller parma

Örtolja
1 dl rapsolja med smörsmak (Kloka)
½ röd chili
2 msk mangobalsamico
1 msk strimlad basilika
2–3 blad strimlad ramslök (el 1 liten klyfta pressad vitlök)
2–3 strimlade soltorkade tomater
salt och peppar

Tillagning

Torka skinkan i ugnen på en bakpappersklädd plåt i cirka 15 minuter på 150 grader tills den är knaprig.
Vänd blomkålen med stammen upp, tänk att det ska bli cirka 1 cm breda skivor och att stammen ska delas i tre delar. På detta sätt får du som ett blomkålsträd där hela skivan hänger ihop.
Grilla skivorna på grillen tills de blir lagom mjuka med lite tuggmotstånd. Lägg upp på ett fat, ringla oljan över och lägg på lite slarvigt knäckta skinkbitar. Dra ett par varv med pepparkvarnen och strö lite flingsalt över.

Örtolja
Blanda ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

Tips: Det som blir över av blomkålen kan du använda till soppa, mos eller kall i sallad.

Skriv ut

Recept Linda SvenssonFoto Jens Sølvberg

Hitta fler recept som innehåller: