Enkel hönsbuljong
Lagat. Så här gör du din egen hönsbuljong från grunden.
Lagat. Så här gör du din egen hönsbuljong från grunden.
1 kycklingskrov
1 morot
1 gul lök
1 liten purjolök
1 selleristjälk
4-5 persiljekvistar
6 vitpepparkorn
1 lagerblad
1,5 tsk salt
Lägg ett skrov från en färsk, eller fryst, tinad, kyckling i en kastrull och häll på kallt vatten så att det täcker. Koka upp och ta bort skummet. Använd grönsaker och kryddor du tål. Skär dem i bitar och lägg i kastrullen. Tillsätt persiljekvistarna, vitpepparkornen, lagerblad och salt. Låt småkoka under lock cirka 1,5 timme. Sila av buljongen. Koka ihop ytterligare en stund för mer intensiv smak. Låt kallna och lyft sedan bort fettet som lagt sig ovanpå. Frys in i istärningspåse och ta fram vid behov.