Äppelrutor
Bakat. Servera gärna äppelrutorna ljumma med en kula vaniljglass eller en klick vaniljsås.
Bakat. Servera gärna äppelrutorna ljumma med en kula vaniljglass eller en klick vaniljsås.
4–5 dl äppelbitar
3 msk strösocker
1 msk kanel
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
100 g margarin
1 nypa salt
3 dl strösocker
1 dl aquafaba
1,5 dl valfri mjölk
Värm ugnen till 175°C. Smörj och bröa en form på 20×30 cm eller en rund form på 24–25 cm eller förbered dem med bakplåtspapper i bottnen och på sidorna.
Skala och tärna äpplena och blanda med strösocker och kanel.
Häll ner vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i bunken till köksassistenten eller i en mixer. Tärna ner margarinet och vispa eller mixa tills det fördelats till små bitar i ärtstorlek. Häll ner salt och strösocker och vispa någon minut ytterligare, tills fettet är finfördelat. Använder du en köksassistent eller elvisp kan du behöva se till att allt är jämnt fördelat i skålen och större klumpar behöver du smula ner i mjölblandningen.
Vispa ner aquafaba och mjölk och vispa eller mixa ordentligt så att smeten blir väl kombinerad. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten.
Häll upp kaksmeten i formen och sprid ut äppeltärningarna jämnt över hela kakan. Grädda i mitten av ugnen i 35–45 minuter och ytan har blivit vackert gyllene. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av kakan. Servera med en kula vaniljglass eller med vaniljsås.