Äppelkompott med lime
Smått & Gott. Äppelkompotten är god att servera till skinka eller revbensspjäll.
Smått & Gott. Äppelkompotten är god att servera till skinka eller revbensspjäll.
5 syrliga fasta äpplen (cirka 0,5 kg)
2 msk pressad limesaft
0,5-1 dl vatten
1-2 dl strösocker
1 msk fina strimlor av limeskal
ev. 1-2 stjärnanis
Koka en lag av vatten, limesaft och socker. Skala äpplena, skär dem i klyftor och ta bort kärnhuset. Koka äppleklyftorna sakta tills de är mjuka. Tillsätt strimlat limeskal. Häll upp kompotten på burk och låt den svalna. Förvara i kylen. Kompotten är hållbar några dagar. Vid längre förvaring måste konserveringsmedel tillsättas.
Smaken kan varieras med stjärnanis eller ingefära. Det blir vackert om lite skalstrimlor får vara kvar på äpplena.