Akwadu – Ugnsbakade bananer med kokos
Sött. Superenkel och supergod dessert som du snabbt slänger ihop. En afrikansk dessert från Ekvatorialguinea med läckra smaker. Servera gärna alldeles nybakad och varm med glass… mmmm!
Sött. Superenkel och supergod dessert som du snabbt slänger ihop. En afrikansk dessert från Ekvatorialguinea med läckra smaker. Servera gärna alldeles nybakad och varm med glass… mmmm!
(4-6 portioner)
5 bananer
1 dl mörkt muscovadorörsocker eller brunt farinsocker
1 dl riven kokos
1 dl apelsinjuice
1 citron
1 tsk kanel
2 msk ljus sirap (kan uteslutas)
smör eller mjölkfritt alternativ till smörjning av formen
Värm ungen till 200 grader. Smörj en ugnsform med smör. Skala bananerna och dela i bitar. Lägg bananerna i formen. Häll saften från en citron och 1 dl apelsinjuice över. Strö socker och kanel över bananerna. Ringla sirap över. Avsluta med att strö kokos på allting. Baka mitt i ugnen tills bananerna mjuknar och kokosen får gyllene färg, cirka 15 minuter. Servera gärna direkt när bananerna är varma.