Nytt test håller Eriks dröm vid liv
Drömmen om en utbildning inom Försvarsmakten höll på att gå om intet på grund av nötallergi. Ny forskning visade att nötallergin egentligen var björkpollenallergi. Det gav Erik Eriksson-Thunell en andra chans.
Hårt drabbad av allergi växte Erik upp i Enköping, van vid att inte kunna vara med på idrotten eller vid utomhusaktivteter. Med åren blev allergin bättre, men det var fortfarande många saker som Erik undvek.
– Jag har inte vågat äta nötter, mandel och skaldjur eftersom det är så starka allergener. Jag har avvaktat eftersom jag har haft en inre rädsla att jag ska bli allvarligt sjuk, säger han.
När Erik, som är 20 år, gick ut gymnasiet fick han sommarjobb på Försvarets materielverk, FMV. Äntligen visste Erik vad han ville göra och började förbereda sig för att söka en utbildning inom Försvarsmakten.
Vill göra karriär inom Försvarsmakten
Med hård träning på gymmet och genom att springa i skogen i Gånsta utanför Enköping, förberedde han sig för de tuffa antagningsproven. Erik sökte till utbildningen ledningssystem inom flygvapnet. Det innebär att han först får gå en aspirantkurs som ersätter den tidigare värnplikten. Sedan följer en specialistofficersutbildning som ger högskolepoäng.
– Min tanke är att få arbeta och göra en karriär inom Försvarsmakten. Jag tycker att det verkar intressant att få arbeta med människor och träna mycket, som jag tycker är kul. Dessutom skulle jag vilja få möjligheten att resa och det verkar vara en bra arbetsgivare. Jag stormtrivdes med människorna på FMV, säger Erik med övertygelse.
Men längre än så kom inte Erik. Så fort läkaren på Försvarsmakten fick höra ordet nötallergi var det stopp. Han blev inte godkänd. Men Erik, som kände sig frisk från allergin, gav sig inte så lätt.
Korsreaktion är inte så farligt
Hela familjen engagerade sig och tog hjälp av Allergiförbundet och doktor Carin Lewenhaupt på barnspecialistmottagningen vid Enköpings lasarett. Eriks mamma hade läst i tidningen Allergia om en korsreaktion mellan björkpollen och hasselnöt. Han mötte okunskap och läkare som troligtvis inte var uppdaterade på den senaste forskningen. Till slut kom han i kontakt med Christer Jansson som är allergolog på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
– Det var bra att få göra en utredning, för annars hade jag fortfarande trott att jag är allergisk, säger Erik.
Blodprov visade att han tålde räkor, skaldjur, paranöt och andra nötter, men provet gav ett svagt utslag på hasselnöt. I proverna kunde Christer Jansson se att det var en korsreaktion mellan björkpollen och hasselnöt. Det innebär att Erik egentligen är allergisk mot björkpollen, men hasselnöt har sådana egenskaper att kroppen reagerar som om det vore björkpollen. Den varianten av nötallergi är inte alls så farlig som man vanligtvis förknippar med nötallergi.
– Christer såg att det var en korsreaktion, men för att stärka det tyckte han att vi skulle göra en peroral provokation, att jag skulle äta hasselnötter, för att bevisa att det inte är någon fara, berättar Erik.
Inför testet var han spänd eftersom han medvetet hade undvikit att äta nötter hela sitt liv. Sköterskan laddade en spruta och var beredd, om Erik skulle bli sjuk. Ingenting hände. I takt med att björkpollenallergin hade vuxit bort, så hade även reaktionen mot hasselnötter vuxit bort.
Tredje gången gillt
Kvar finns ändå drömmen om en utbildning inom Försvarsmakten. Första gången han sökte satte nötallergin stopp, men vid det andra försöket hoppas han att hans egen vilja tillsammans utredningen och all träning ska ge resultat.
– Jag tror inte att allergin ska vara ett problem längre. Kommer jag inte in den här gången kanske jag söker igen, tredje gången gillt, säger Erik.
Fakta om korsrektion
- Ämnen som har liknande egenskaper kan göra att kroppen förväxlar de olika ämnena med varandra.
- Pollenallergi kan göra att man reagerar på nötter, men en sådan reaktion är inte lika farlig som nötallergi.
- Forskare tror att 90 procent av alla nötallergiker egentligen är pollenallergiker med en korsreaktion.
- Andra ämnen som kan korsreagera är latex och avokado, gråbo och morot, björkpollen och potatis, bland många andra.
- Nya testmetoder gör att man kan testa om man har en korsreaktion.