Matkostnaderna drog iväg
Familjen Wennemyrs matkostnader ökade rejält när födoämnesallergierna gjorde inträde i hushållet. För att få ner kostnaderna bakar de idag sitt eget bröd och tillverkar egen havremjölk.
– Nu har vi sänkt utgifterna med över en tusenlapp, säger Andreas Wennemyr.
– Det första vi upptäckte var mjölkproteinallergin. Hailyn visade sig vara jättekänslig och reagerade även på spår av mjölk. Då insåg vi att vi behövde förhålla oss till mat på ett helt annat sätt än tidigare – att vi inte kan gå ut och äta, inte köpa halvfabrikat och att vi var tvungna att rensa ut nästan allt vi hade hemma, berättar Elin Wennemyr.
Familjen äter mjölkfritt
Efter det har de fått veta att dottern är allergisk även mot bland annat soja, ägg och fisk. Mjölk reagerar hon på även om hon får det på huden. Därför måste hela familjen äta mjölkfritt hemma.
– Även om vi började laga mer mat från grunden märkte vi att utgifterna ökade. Så fort något heter mjölkfritt är det dyrare, liksom det mesta som finns på de allergifria hyllorna. Numera använder vi i första hand havremjölk som dryck och en liter havremjölk från de stora märkena kan ibland kosta dubbelt så mycket som vanlig komjölk, säger Elin.
Hon får medhåll från Andreas Wennemyr.
– Innan vi hade matallergier att ta hänsyn till låg vår matbudget på ungefär 3 000 kronor i månaden. Sedan drog det iväg väldigt fort och i början handlade vi plötsligt mat för runt 5 500 kronor, säger han.
Billigt och säkert
Elin och Andreas har letat upp många nya produkter och även inspirerats mycket av veganska, och därmed mjölk- och äggfria, recept. När de lagar allt själva känner de sig säkra på att maten är fri från allergener – och samtidigt blir den billigare.
– En sak vi upptäckt är till exempel att det blir mycket billigare att köpa havregryn och göra egen havremjölk. Enda nackdelen är att mjölken inte blir vitaminberikad, som den köpta mjölken är. Men det har vi löst genom att det framför allt är vi vuxna som dricker den hemgjorda mjölken och kompletterar med en multivitamintablett, så får barnen dricka den berikade, säger Elin Wennemyr.
Familjen bakar också ofta eget bröd, eftersom bröd som är fritt från mjölk och vete kostar mycket mer än vanligt bröd. Från början tydde dotterns blodprover nämligen på allergi också mot vete, även om en provokation senare visade att detta inte stämde.
En dag i veckan
För att underlätta vardagen har familjen bestämt en särskild dag i veckan som de ägnar åt matförberedelser.
– Då bakar vi bland annat bröd som vi skivar upp och fryser in, förbereder mat och fixar i ordning egen mjölk. Det tar tid såklart, men underlättar verkligen veckan, berättar Elin Wennemyr.
Det blir även en hel del spanande efter extrapriser på specialvaror i mataffärerna. Ibland handlar familjen från sajten Matsmart.se, en matbutik på nätet som säljer livsmedel som är felmärkta eller har kort bäst före-datum extra billigt.
– Om de har varor som till exempel majspasta, mandelmjölk eller cashewnötter billigt brukar vi passa på beställa hem. Vi gör mycket efterrätter av mandlar och cashewnötter istället för mjölkprodukter, så det hamstrar vi om vi hittar det till bra pris. Annars blir det att vi åker runt ganska mycket, vi får hålla reda på vilka som har billigt nötkött eller havremjölk till exempel och planerar shoppingen efter detta, säger Elin Wennemyr.
Extra frys
För att få plats med allt planerar familjen att investera i en extra frysbox, som de ska ställa i hallen och fylla med ännu mer hembakat bröd, egentillverkad mjölk och kött de kommit över på extrapris. Det mesta – till och med nötter – går nämligen att frysa in.
En annan sak de försöker göra för att hålla nere matkostnaderna är att undvika dyra specialråvaror till förmån för billigare.
– Det finns många äggersättningar att använda till bakning, som till exempel Noegg eller Fiberhusk, men de kostar en hel del. Vi använder ofta chiafrön eller bakpulver istället, som är mycket billigare. Även banan är bra på att söta och binda ihop till exempel kakor, säger Andreas Wennemyr.
Det finns gränser
Utgifterna för matinköp har nu, ett halvår senare, sjunkit med mellan 1 000 och 1 500 kronor.
– Men vi kommer nog aldrig att hamna på samma låga nivåer som innan matallergiernas intåg. Det finns en gräns för hur mycket tid och energi man orkar lägga på att fixa och förbereda, man måste ju ha ett fungerande vardagsliv också, säger Andreas.
Men även om vardagen blivit lite besvärligare för familjen ser både han och Elin vissa positiva saker med det hela.
– Nu när vi har anpassat oss kan det ibland kännas lite kul att komma på recept eller nya sätt att få tag i billig mat. Själv experimenterar jag mycket i matlagningen och söker på nätet efter tips och råd, säger Elin Wennemyr.
Familjens spartips
- Planera in tid för att baka, handla och förbereda inför veckans måltider.
- Spana efter extrapriser, gör plats i frysen och bunkra.
- Handla sådant som håller ett tag eller går att frysa in på sparsajten Matsmart.se, till exempel pasta, nötter och mjöl.
- Baka eget bröd och frys in det i skivor.
- Testa att göra egen mjölk på havregryn eller mandel, det blir billigare och är mycket enklare än man tror. Egen glass på kokosmjölk blir också billigare än köpt.
- Hitta alternativ till dyra bindemedel som Noegg och Fiberhusk, till exempel bakpulver eller banan.