Jul med allergifria zoner
Allergifria zoner, tydlig märkning och turordningsregler vid uppläggningsfaten. Det är familjen Thomassons recept för ett julfirande med plats för såväl allergiker som allätare. – Det är så lätt hänt att någon petar ner en sked på fel ställe. Med bra rutiner minskar den risken, säger Maria Thomasson.
I familjen Thomasson, som består av mamma Maria och pappa Michael och barnen Josefin, 16, Linnea, 14, Ella, 9 och Matilda, 6, finns nämligen allergier mot en mängd olika födoämnen. De båda yngsta döttrarna är svårt allergiska mot mjölkprotein, ägg och nötter. Minstingen Matilda tål inte heller fisk, sädesslag samt en hel del frukter. Dessutom är Maria Thomasson själv glutenintolerant samt äter laktosfritt.
Med så många olika matallergier i familjen blir förstås förutsättningarna för firandet av matens högtid – julen – lite annorlunda.
– Vi har firat jul borta tidigare, men det var framför allt innan barnen kom. Även de två äldsta tjejerna var svårt födoämnesallergiska när de var små. Någon julafton tog vi med oss egen mat, men det blev krångligt när vi fick fler barn och alla visade sig ha allergier av olika slag, säger Maria Thomasson.
Får kompromissa
Därför firar familjen sedan många år julafton hemma, oftast tillsammans med Marias föräldrar och bröder. Med hjälp av noggranna rutiner har de lyckats ordna ett julfirande där ingen behöver känna sig orolig, samtidigt som familjen får en chans att umgås med sina släktingar.
– När vi är hemma kan vi själva ha kontroll över vad som serveras och hur det läggs upp. Våra gäster får anpassa sig efter våra regler, men vi kompromissar genom att även servera sådant som är trevligt att äta på jul trots att några av oss är allergiska mot det, säger Maria.
Alltid kul med lite fest
Här, hemma i det röda 1920-talshuset mitt i Leksand, finns det dessutom gott om plats för alla gäster som kommer på besök. För ett par år sedan byggdes huset ut och ett helt nytt kök kom till för att kunna inrymma all mat som lagas i familjen. De två yngsta döttrarna har med sig egen mat till skolan varje dag och allt glutenfritt bröd bakas här hemma.
Aldrig lagas dock så mycket mat som inför storhelger som julafton. Maria och hennes man Michael ordnar all mat till julbordet själva. På så sätt har de koll på innehållet och hur råvarorna hanteras under matlagningen.
Till vardags lagar familjen i princip ingenting med mjölk i.
– Men på julafton är det lite speciellt. Eftersom flera i sällskapet tycker att det är viktigt att få äta lax och sill och även vissa rätter med mjölk eller grädde i har vi fått släppa lite på restriktionerna.
Börjar tidigt
Redan i början av december beställer familjen hem allergifri specialkost. De åker även till någon större ort för att köpa mjölkfri ost och andra specialvaror. Så mycket som möjligt av maten tillreds sedan utan mjölk, särskilt rätter som Maria och Michael vet att barnen tycker om. Janssons frestelse lagas till exempel i två tappningar. Båda två med kokosmjölk, men en utan ansjovis. De rätter som innehåller mjölk eller andra allergener tillreds när barnen inte är i närheten, märks noga och ställs undan i väntan på julafton.
När gästerna med kurrande magar knackar på dörren på julafton dukas julbordet upp i tre olika zoner. Närmast matbordet finns den allergivänliga zonen, där allt på faten är mjölk-, ägg- och glutenfritt. En bit bort står fiskbordet. Här är allt fortfarande mjölkfritt, men det finns också sådant som lax, sill och bröd med vetemjöl i. Mjölkallergiska Ella kan ta för sig av fiskbordet, men inte fiskallergiska Matilda.
Nu har barnen själva koll på vilken mat de får ta av
Längst bort från sittplatserna finns zon 3 också kallad mjölk- och äggbordet. Här finns omeletter, patéer och sallader som innehåller laktosfria mjölkprodukter och ägg. Platsen är förbjudet område för både Ella och Matilda.
För att gästerna inte ska råka spilla mat på fel ställe har Maria och Michael också infört särskilda turordningsregler.
– Alla börjar ta från det allergivänliga julbordet först, sedan från fiskbordet och sist av allt från mjölk- och äggbordet. Vi har också två köksbord som vi drar ihop, där tjejerna som är mest allergiska sitter vid ena kortsidan, berättar Maria.
Egen märkning
Dessutom har familjen tryckt upp en särskild tejp, som de använder för att märka produkter som antingen innehåller allergena ämnen som mjölkprotein och gluten eller produkter som är fria från detta. Tejpen säljer de till andra familjer med allergier, men framför allt använder de den själva, till vardags och vid större firanden som jul. På mjölk- och äggbordet är all mat märkt med röd tejp, som signalerar till gästerna att vara försiktiga med det de tar av där.
När det är dags för en andra omgång dirigerar Maria och Michael matgästerna mellan de olika zonerna.
– Det är när alla tar om av maten som det kan begås misstag. Någon råkar peta ner en sked på fel ställe och så är olyckan framme. Men med bra rutiner minskar den risken. Våra gäster respekterar rutinerna, eftersom de finns för att alla ska kunna känna sig trygga. Kanske har någon haft en invändning någon gång, men i stort sett fungerar allt bra.
Lättare för varje år
Efter måltiden får alla matgäster tvätta händerna. Och gärna sitta ner och ta det lugnt. Då kan Maria och Michael koncentrera sig på att lägga in maten i burkar och märka dem tydligt med tejp innan de stoppas in i kylen igen. Pappersdukar slängs och bänkar torkas noggrant. I vardagsrummet ställs det fram skålar med mjölkfria pepparkakor, knäck och choklad, medan medhavda chokladkartonger får ätas i köket med efterföljande handtvätt.
Och sedan när julaftonen nästan är över och julbordet är uppätet slår sig Maria och Michael ner i köket och pustar ut.
– Julen är barnens högtid. Det är klart att det är roligt att umgås med nära och kära, men det är egentligen skönast när julaftonen är klar och gästerna gått hem. Då kan man äntligen koppla av, äta lite vickning och minnas varför vi firar jul. Fast det blir lättare för varje år, nu har barnen blivit så stora att de själva har koll på vilken mat de får ta av. Det minskar ytterligare risken för att julfirandet ska sluta på akuten.
Maken Michael håller med.
– Julen tar på krafterna. Ibland känner man för att rymma till Grekland, men flyget är ju ett problem för oss. Och så är det så klart alltid trevligt med lite fest, säger han.
Namn: Maria och Michael Thomasson och barnen Josefin, 16, Linnea, 14, Ella, 9 och Matilda, 6.
Bor: Leksand.
Gör: Maria studerar och driver fritidsverksamhet för sina barn, Michael studerar solenergi samt driver en pianofirma och ett företag som säljer allergimärkningar.
Allergier i familjen: Mjölkprotein, ägg, nötter, jordnötter, fisk, gluten, vete, havre, råg, bovete, banan, kiwi, citrusfrukter, kärnfrukter, pollen och pälsdjur.
Familjen bästa tips
* Laga till alla. I den mån det går: laga maten så att så många som möjligt kan äta av den. Det finns många bra ersättningsprodukter som du kan byta ut till exempel mjölk och gluten mot utan att det påverkar smaken särskilt mycket. Leta tips på nätet och testa dig fram för att hitta bra recept.
* Märk maten. Om ni bestämmer er för att även servera mat som inte går att allergianpassa se till att märka den tydligt. Helst både den mat som innehåller allergena ämnen och den som är fri från dem.
* Skapa rutiner. Det är mycket mindre risk att något går fel om alla vet vad som gäller. Bestäm innan vem som ska göra vad vid julfirandet som att laga mat, duka, värma upp mat vid serveringen, diska och ställa tillbaka maten i kylskåpet. Påminn också om att alla ska tvätta händerna efteråt.
* Extra serveringsbestick. Se till att lägga fram tillräckligt med bestick vid uppläggningsfaten, om någon skulle råka komma åt sin använda tallrik.
* Strunta i invändningar. Kanske tycker någon att det känns jobbigt eller onödigt att ta av maten i en viss ordning eller att tvätta händerna direkt efter måltiden? Påminn då om att säkerhet går före bekvämlighet och att rutinerna är viktiga för att alla ska kunna känna sig trygga.