Jordnötsallergi skapar ofta problem i vardagen
För den som är allergisk mot jordnötter kan det ofta vara svårt att leva ett normalt liv. Men hur farligt är det egentligen och vad bör den som är drabbad tänka på? Vi ringde till Jenny van Odijk för att få veta mer. Hon är dietist och arbetar som vetenskaplig rådgivare åt Nestlé Infant Nutrition i Norden och forskar dessutom kring jordnötsallergier.
– Merparten av de personer som har diagnostiserats med jordnötsallergi reagerar inte så kraftigt, utan får mildare symtom som magont, kliande hals eller svullnadskänslor. De som får allvarliga symtom, som astma eller andningsbesvär, har förhoppningsvis fått medicin utskriven om de skulle råka komma i kontakt med jordnötter. Men oavsett hur man reagerar, ska man självklart hålla sig borta från jordnötter om man är allergisk, säger hon.
Undvik lösviktsgodis och kulglass och välj istället förpackningar som är märkta
Mer och mer mat innehåller jordnötter
Det är svårt att säga hur många som har jordnötsallergi i Sverige. Det man vet är att det främst är barn och ungdomar som har en överkänslighet mot jordnötter, men det är långt ifrån alla som får allergiska reaktioner av dem. Studier från Storbritannien visar att jordnötsallergier ökar bland barn och att upp till en och en halv procent kan vara drabbade. I vissa fall kan man växa ifrån sin allergi, något som händer ungefär tio till tjugo procent av dem som har de lindrigaste formerna, men för väldigt många finns den kvar i vuxen ålder. Har man en gång fått diagnosen jordnötsallergi, är det bästa alltså att undvika allt som innehåller jordnötter. Men det är många gånger lättare sagt än gjort.
– Vi får fler och fler produkter som innehåller jordnötter. Tidigare fanns det kanske bara i enstaka påsar med snacks eller en och annan chokladkaka. Nu finns det jordnötter nästan överallt, till exempel i naturgodisblandningar, i många typer av asiatisk mat och i godis och kakor. Det som tidigare låg förpackat i påsar, ligger nu också mer öppet i form av självplockgodis och butiksbakat bröd. Det gör att vi i större utsträckning utsätts för mat som kan framkalla reaktioner hos allergiska individer, säger Jenny.
Köp förpackat godis och läs innehållsförteckningen
Märkningar av typen ”kan innehålla spår av” blir allt vanligare, men det finns inga lagar som reglerar hur dessa märkningar ska användas. Livsmedelsverket har dock tillsammans med livsmedelsbranschen och andra aktörer tagit fram en samling branschriktlinjer, som bland annat informerar om vad som ska deklareras på förpackningen samt tydliggör när det kan vara motiverat att använda märkningarna. Eftersom jordnötsallergi till stor del är ett barn- och ungdomsproblem, blir det naturligt att fokus ofta hamnar på märkning av godisförpackningar av olika slag. Så vilka råd vill Jenny ge till den som vill unna sig något gott utan att behöva riskera att få i sig jordnötter?
– Om man är osäker på om man kan äta något speciellt godis, kan man ringa till tillverkarens kundtjänst och fråga hur de hanterar jordnötter. Får man svaret att de aldrig har jordnötter i de lokaler där godiset tillverkas, kan man känna sig något sånär lugn. Mitt råd är att man ska undvika godis i lösvikt eller kulglass och istället välja sådant som är förpackat och ordentligt märkt. Dessutom ska man alltid läsa innehållsförteckningen ordentligt. Även om man tidigare kunnat äta ett visst godis, kan tillverkaren ha ändrat receptet och inkluderat något man är allergisk mot. Ett annat alternativ är så klart att man bakar själv eller gör sitt eget godis, eftersom man då har bättre kontroll över innehållet, menar hon.
Nya behandlingsmetoder ger ökad tolerans
Det finns mediciner att tillgå för den som drabbas av en allergisk reaktion till följd av jordnötter. Den som har en allvarlig allergi har ofta en adrenalinpenna med sig och det finns en del andra läkemedel att ta till. Det pågår dock forskning om hur man kan göra så att allergiker bättre ska tåla det man inte annars kan äta. I Storbritannien har man till exempel genomfört lyckade försök med att sakta vänja svåra jordnötsallergiker till att tåla små mängder jordnöt. Metoden går kortfattat ut på att man utsätter personen för små doser av det ämne han eller hon är allergisk mot, så att immunsystemet ska kunna vänja sig och inte reagera lika kraftigt nästa gång man kommer i kontakt med det.
– Den forskning som bedrivs i till exempel Storbritannien är givetvis väldigt spännande, men den bygger på att man får allergiker att vilja och våga ställa upp på att utsätta sig för det man är allergisk mot. När behandlingen väl är inledd måste man sedan fortsätta att utsättas för ämnet för att behålla toleransen, berättar Jenny.
Viktigt att äta det man tål
Trots att jordnöten är en ärtväxt är det ovanligt att jordnötsallergiker även reagerar på andra ämnen inom familjen ärt- och baljväxter. Det betyder att många som är allergiska mot jordnötter ändå kan äta till exempel ärtor och sojaprodukter. Jenny anser att den som kan äta andra baljväxter trots att man är allergisk mot jordnötter, ska göra det.
– Det är viktigt att man får i sig en välbalanserad kost och inte utesluter för mycket i onödan på grund av sin allergi. Är man är osäker på vad man tål eller inte tål, bör man alltid be om att få testa sig på sjukhuset. Allt man tror är farligt behöver inte vara det och vi utvecklar hela tiden bättre metoder och behandlingar för att hjälpa allergiker, säger hon avslutningsvis.