”Jag tänker
inte skämmas för mina eksem”

Jenny Hamrén Österlund föddes i princip med eksem. Och inte blev det bättre av att den lilla babykroppen smordes in med jordnötsolja. I dag, som känd sociala medier-profil, visar hon stolt upp sina eksem.

Det måste vara den lugnaste åttabarnsfamiljen i hela Huddinge. Lägenheten är mer än välplanerad, ordning råder och bara det långa matbordet med tio platser skvallrar om att här bor en stor familj, om än på deltid. De två yngsta barnen är ett respektive två och ett halvt år och det hörs knappt ett knyst från dem, bara ett litet ”mamma” från tvååringen som håller på att sluta med blöja.

Just i dag ser Jennys hud fin ut, hon bär inget smink förutom lite mascara och visar nöjt upp sina händer, ”inga eksem”.

Men det är med en viss sorg som Jenny Hamrén Österlund brukar betrakta bilder av sig själv som liten. Huden är svullen och röd, och det är nästan så man ser hur mycket det måste ha kliat.

– Min mamma gjorde som bvc-personalen sa och smorde in mig med jordnötsolja mot mina eksem, men det blev ju bara värre och värre.

Ingen ville hålla hand

Först när Jenny var ett år upptäckte man att hon var allergisk mot jordnötter.

– Min två år äldre syster gav mig en liten kaksmula med jordnötter, och jag svullnade upp direkt, berättar Jenny.

Sedan började en lång resa med svåra och kliande böjveckseksem på armar, händer, hals och ben.

– Jag minns inte så mycket från när jag var liten, men jag fick åka till Huddinge sjukhus och bada i baljor med något svart.

(Troligen fick Jenny bada i kaliumpermanganat som färgar vattnet mörkt, reds anm.)

– När jag gick på förskolan hade jag svåra eksem på händerna, och jag kommer ihåg att ingen ville hålla mig i handen. Som tur var fanns det en pojke där med samma problem, så vi fick hålla ihop.

Värst på vintern

Det finns också många minnen med svidande salvor och att kroppen fick ”smörjas till förbannelse”.

– Jag har fått så mycket kortisonkräm på kroppen, så jag tror att min hud har blivit ganska tunn av det.

Diagnosen heter atopiskt eksem och för Jenny är det extra illa på vintern, eller framför allt när temperaturen växlar mellan varmt och kallt.

– Jag får börja med vantar i september. Missar jag att skydda kroppen mot kyla kommer eksemet på kvällen.

– Rent fysiskt borde jag nog leva i Thailand, skrattar Jenny. Där har jag inga eksem, trots bad i saltvatten.

Drabbades av stor sorg

Genom åren har Jenny ändå lyckats hantera sina eksem, men 2019 förvärrades symtomen. Det började med att hon 2015 opererade in bröstimplantat. Det skulle inte bli fler barn, fyra fick räcka, och Jenny ville återskapa bröstens gamla former.

– Det var helt för min egen skull. Det skulle knappt synas, förklarar Jenny.

Operationen gick bra, men 2018 drabbades Jenny och familjen av en stor sorg. Jennys man, pappa till hennes då två yngsta barn, tog sitt liv. De hade varit ett par i åtta år och deras gemensamma barn var bara fem och tre år gamla. Han var också bonuspappa till Jennys två äldsta barn.

– Jag mådde såklart väldigt dåligt efteråt. Jätte, jättedåligt, säger Jenny eftertänksamt. Livet bjöd kort sagt på en jäkla resa.

Kliade överallt

Ett år senare uppstod ett nytt eksem som Jenny inte kände igen. Det kliade över hela kroppen, hon fick eksem runt ögonen och på halsen. Huden sved och stramade och inte ens sol och värme hjälpte.

– Hela huden blev flammig med stora vita fläckar, berättar Jenny.

Till slut mötte hon en läkare på vårdcentralen som ställde rätt diagnos, pityriasis versikolor, en sorts svamp.

– Krämen jag fick hjälpte mot utslagen, men klådan var kvar. Nu började jag bli desperat. Jag kunde inte sova och klådan påverkade mitt psykiska mående. Skulle jag verkligen ha det så här resten av livet?

Hon besökte flera läkare för att få hjälp, men de förklarade att besvären hörde ihop med hennes vanliga eksem.

– Men jag känner min kropp, jag visste att det var något annat.

Klådan visade sig vara allergi

Till slut blev diagnosen urtikaria, kroniska nässelutslag och Jenny började äta fyra antihistamintabletter per dag.

– Det gjordes en allergiutredning som visade att jag inte tål metallen kobolt. ”Men vadå”, tänkte jag, ”det stöter jag väl inte på så ofta? Kanske finns det kobolt i mobilbatteriet?”

Jenny träffade sin nuvarande man Andreas och livet vände. De fick två gemensamma barn, men både förlossningarna och tiden efteråt var svår. Yngsta babyn Waldemar fick gulsot och Jenny drabbades av barnsängsfeber två gånger.

Men 2023 blev ännu ett avgörande år för Jenny. Av en slump hamnade hon på en Facebooksida som handlade om ”breast implant illness”, BII. Gruppen bestod av människor som berättade att de blivit sjuka av sina bröstimplantat och med stigande förvåning märkte Jenny att ett av symtomen stämde in precis. Andra kvinnor hade också drabbats av exakt samma eksem och fruktansvärda klåda över hela kroppen.

– Plötsligt slog det mig att jag var allergisk mot mina bröst.

Det vanliga eksemet kvar

Två veckor senare var implantaten borta, utplockade av en läkare.

– När jag vaknade upp var det helt tyst i min kropp. Ingen klåda. Jag kände mig lyrisk.

I dag är Jenny övertygad om att hela hennes immunförsvar under flera år jobbade för att stöta bort de främmande föremålen ur kroppen, som implantaten var. Enligt Jenny innehåller silikonet tungmetaller.

– Det finns inga säkra implantat. Det är ett rävgift som inte ska finnas i kroppen. Implantaten skapade en allergi som jag inte hade från början, men förvärrade också eksemet jag redan hade.

I dag är det ”vanliga” eksemet kvar, och kan blossa upp i perioder.

– Däremot är det inte alls på samma sätt. Mot slutet, före operationen, kunde jag ha eksem i två månader i sträck och ingen kräm hjälpte.

Många följare

I 15 år arbetade Jenny som undersköterska, varav tio år på Karolinska sjukhusets akutvårdsavdelning, på lung-allergikliniken, men efter exmakens död och de tuffa åren som följde valde hon att skola om sig till livscoach. Tillsammans med maken Andreas har hon en kursgård som arbetar med personlig utveckling. I dag har hon en stor följarskara på Instagram, där hon också delar med sig av dagar med svårt eksem. ”Det här är jag. Så här ser jag ut när jag har eksem. Egentligen vill jag bara dra täcket över huvudet och gömma mig.”

– Mitt vanliga eksem på kroppen har jag aldrig haft något problem med, men när det varit i ansiktet har det känts svårare. Ibland gick jag med solglas­ögon på stan för att dölja det.

– Men för mig är det viktigt att alltid vara mig själv. Jag vill inte ha fasader i mitt liv. Jag ska ju peppa andra, då kan jag ju inte låtsas själv. Jag får också så många fina reaktioner, säger Jenny.

Trots att hon har jobbat i många år som undersköterska är hon inte helt nöjd med vården.

– Jag har slussats runt mycket. Läkarna behandlar ofta sym­tomen, inte orsaken, och jag 
har själv fått vara lite av en detektiv.

Har testat alla salvor

Jenny är i dag också allergisk mot pollen och pälsdjur, men den svåra astman hon hade som barn har vuxit bort.

Hon är glad över att nästan alla barnen klarat sig från hennes svåra eksem. Däremot har fyra av de sex barnen förkylningsastma, men Jenny hoppas att den ska försvinna när de blir äldre. Värst drabbad är tioåringen, som också får eksem när det blir kallt.

– Det gäller att stoppa in byxbenen i strumporna, vid minsta glapp så kommer eksemet på kvällen. Likaså måste vantarna stoppas in i muddarna, säger Jenny. Så jag fick tjata lite under hans förskoletid.

Hon har testat alla salvor som finns, säger hon.

– Men så fort jag försöker trappa ner på kortison kommer eksemen tillbaka.

Jennys råd är att inte välja de billigaste krämerna som du kanske hittar i matvaruaffärerna.

– Jag brukar tipsa om att läsa på innehållsförteckningarna. Välj så rena produkter som möjligt.

Inget konstigt

Familj och vänner är vana vid Jennys eksem och hon har också försökt föra över känslan till barnen att det inte är något konstigt att vara drabbad. Att gå lättklädd en sommardag är inga problem, dels för att eksemen ofta är mycket bättre då, dels för att Jenny gärna förklarar att utslagen är eksem och inte något farligt, om någon frågar.

Stress påverkar immunförsvaret och gör att eksemet kan bli sämre, menar Jenny. Så trots eget företag och åtta barn försöker Jenny undvika ekorrhjulet och 9–5-stressen genom att styra arbetstiderna själv. Men ändå påverkas hennes liv av eksemet.

– Mina händer gör fruktansvärt ont vissa dagar eller perioder. Det är som att man har tusen små skärsår och det känns som att det brinner i händerna bara man nuddar något.

– Och det är jobbigt när jag klappar minstingen över ryggen och hon säger, ”sluta mamma, du rivs”. Då kan jag förbanna mitt eksem.

Fakta

Namn: Jenny Hamrén Österlund
Ålder: 39.
Familj: Maken Andreas, barn som är 1, 2, 5, 9, 10, 15 och 19, samt bonusbarn som är 12 och 13.
Gör: Livscoach och föreläsare. Har en kursgård med kurser i personlig utveckling. Har Youtubekanalen Tvillingsjälar.

Fråga till experten: Kan man bli allergisk mot sina bröstimplantat?

Oya Kocabalkan, plastik­kirurg på Strandkliniken i ­Danderyd, har flera års erfarenhet av att arbeta med patienter som genomgått olika typer av plastikkirurgiska ingrepp, inklusive bröstimplantat.

– Det finns rapporterade fall där patienter har upplevt allergiska reaktioner eller ökad känslighet som leder till hudåkommor såsom eksem. Men det saknas fortfarande omfattande vetenskapliga studier som definitivt kan bekräfta dessa observationer. De symtom som försvinner efter att implantaten tagits ut kan tyda på ett samband, men ytterligare forskning behövs för att förstå mekanismerna bakom dessa reaktioner fullständigt, säger hon.

– När det gäller frågan huruvida tungmetaller i silikonimplantat kan påverka och möjligtvis förvärra allergiska reaktioner eller eksem så är det en intressant hypotes. Silikonimplantat kan innehålla små mängder av tungmetaller som en del av tillverkningsprocessen.

Text Anna Liljeberg Foto Emily Dahl

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php