Här finns föreningarna
Du hittar sidan här.
Läshundar i skolor och bibliotek
Astma- och Allergiförbundet får ibland frågor om läshundar i skolor och bibliotek. Därför har en praktisk vägledning för arbetande hundar och allergi i skolor tagits fram tillsammans med Unga Allergiker och allergiexpertis. Den kan användas som stöd i en riskbedömning enligt arbetsmiljölagen för de skolor som planerar införa arbetande hundar.
Husdjur i skyddsrum
Den mediala debatten om hundar och andra husdjur har skapat oro. Den handlar bland annat om förslag från Svenska Kennelklubben att ändra MSB:s regler om att djur inte är tillåtna i skyddsrum. MSB:s regler är i dag tydliga. För en försäkran om att det även förblir så framöver har förbundet skrivit till MSB om vikten av att behålla de regler som finns i dag för att inte personer med pälsdjursallergi ska riskera bli sjuka om de behöver vistas i skyddsrum. Även fakta och information om pälsdjursallergi skickades med.
Mer information om MSB:s regler i skyddsrum finns under Frågor och svar på deras webbplats.
Rättsfall om händelse på kafé
Förbundets tillförordnade generalsekreterare Helena Färnsten har intervjuats av Radio P4 Jönköping om ett rättsfall där en kaféägare friades i tingsrätten efter att ha varit åtalad för vållande till kroppsskada.
En kund hade fått åka ambulans och behandlats akut med adrenalinspruta efter att ha blivit serverad en kaka som innehöll jordnötssmör. Kunden hade frågat efter bakverk utan nötter och kaféägaren frikändes med motiveringen att jordnötter inte är nötter utan en baljväxt.
Helena Färnsten framhöll i intervjun behovet av ökad kunskap om matallergier, framför allt bland personer som arbetar med att sälja och servera mat och dryck.
Film om Allergiakademin
Om du brukar titta på tv-programmet Vem vill bli miljonär? har du kanske sett den nyproducerade filmen om förbundets webbtjänst Allergiakademin. En småbarnsfamilj med allergiska barn berättar där om vilken nytta de haft av innehållet i tjänsten.
Faktauppgifterna och de korta kurserna är utmärkta för att sprida kunskap till alla som kommer i kontakt med allergiska barn. Om du inte ännu inte varit inne på Allergiakademin.se så gör det – och dela gärna länken vidare till flera som kan ha nytta av den.
Postkodlotteriets utdelning
Årets utdelning till Svenska Postkodlotteriets förmånstagare har ägt rum. Astma- och Allergiförbundet fick, liksom de senaste åren, sju miljoner kronor. Utdelningen möjliggörs av alla lottköpare.
Kongress 13–15 maj
Nu har de flesta föreningar valt de ombud som ska representera dem på kongressen i Stockholm i maj. Allt som rör kongressen finns här.
Webbsänt symposium
Fredagen den 13 maj kommer ett symposium att inleda kongressen. Det kommer att fokusera på hur bättre diagnostik kan hjälpa dig som har astma eller allergi att må bättre. Hur kan exempelvis diagnostik bidra till rätt behandling från början och kan diagnostik hjälpa dig som haft astma- och allergi länge? Vilka är de senaste möjligheterna och vad säger forskningen?
Symposiet kommer att webbsändas för alla medlemmar som inte är på plats, klockan 13–15. Information om hur du kan ta del av symposiet kommer att publiceras på förbundets webbplats.
Astmadagen 3 maj
Den av WHO instiftade internationella astmadagen infaller alltid första tisdagen i maj och det innebär i år den 3 maj. Då kommer förbundet att anordna ett webbinarium om svår astma och i samband med det lansera Astma- och allergirapporten. I rapporten redogörs bland annat för läget inom svensk astma- och allergivård.
Tobaksfria dagen
Inför Tobaksfria dagen anordnar organisationen Tobaksfakta ett Tobacco Endgameseminarium den 18 maj klockan 13–15. Man kan antingen delta på plats i Stockholm eller via länk. Temat är miljö och hållbarhet. Anmälan görs på Tobaksfakta.se.
Världshälsoorganisationen WHO:s World No Tobacco Day, tobaksfria dagen, uppmärksammas den 31 maj varje år och syftar till att förebygga tobaks- och nikotinbruk.
Pollentiden är här
På förbundets webbplats hittar du tips och råd som kan hjälpa dig att genomleva pollenperioden lite lättare. Klicka på Information & råd och därefter vidare till Pollenallergi.
På Allergiakademin.se finns en snabbkurs om pollenallergi där du kan lära dig mer, eller som du kanske vill sprida till människor i din närhet för att de bättre ska förstå vad du går igenom.
Bo tryggt i fjällvärlden
Som medlem i Astma- och Allergiförbundet har du en rad medlemsförmåner, bland annat möjligheten till ett mycket prisvärt och tryggt boende i fjällvärlden.
Södergården Åre är ett allergivänligt boende i hjärtat av de svenska fjällen. Det är den enda anläggningen i Norden som är anpassad för att vara tillgänglig för de som har svåra allergier och astma. Det är ett barnvänligt boende i en naturskön miljö. Här får du alltid ett personligt bemötande.
Södergården Åre har ett fantastiskt läge och du har nära till det mesta. Till Åre by tar det endast tio minuter med bil och vill du i stället åka kollektivt finns en busshållplats 200 meter från gården. Även tåg och matbutik ligger i nära anslutning, endast en kilometer bort. Södergården Åre har 21 rum, varav fyra trebäddsrum och sjutton dubbelrum. Av dessa är ett tvåbäddsrum och ett trebäddsrum garanterat fritt från pälsdjursepitel.
Här finns även ett sällskapsrum, tv-rum, lekrum, ungdomsrum och bastu samt parkeringsplatser med eluttag.
Här finns mycket att göra: skidåkning, skoterturer, vandring, yogakurser, akvarellmålning och fina utflykter till natursköna platser i omgivningen.
För dig som vill vara med och göra ett handtag för din medlemsgård finns chansen den 19–22 maj. Då sammanstrålar Södergårdens vänner för att städa, fixa och göra fint inför kommande säsong. Alla deltar efter förmåga. Du bor gratis och bjuds på arbetsfika och en middag.
För anmälan till Södergårdens vänner, mer information och rumsbokningar, se förbundets webbplats eller kontakta platschef Ingrid Hedlund, sodergarden@astmaoallergiforbundet.se, 070-6624053.