Grön kost utan soja
När det visade sig att sonen Neos utslag och eksem berodde på sojaallergi drogs en svart rullgardin ner för Josefine Liew. För en vegan är nämligen soja vanligt förekommande i kosten och plötsligt var familjens matsituation i gungning. Tack vare stöd och tålamod har den svarta situationen åter blivit grön.
– Tanken på att någon annan varelse var tvungen att dö för att jag skulle få leva var en av anledningarna till beslutet. Men även miljömässiga skäl spelade in, minns hon.
Josefine bor med maken Niklas och sönerna Noah, fem år, och Neo, två år, i en villa på Lundby i Örebro. Josefine och sönerna äter veganskt, medan Niklas äter vegetariskt.
– Innan vi fick Neo åt vi en hel del sojabaserad mat, till exempel sojamjölk och tofu. Dessutom innehåller många veganska substitut soja, som färs och korv, säger Josefine.
Att kombinera veganskt med sojaallergi är absolut ingen omöjlighet
Därför förändrades familjens matsituation drastiskt bara några veckor efter att Neo fötts. Då fick han plötsligt röda och knottriga utslag i ansiktet och eksem bredde ut sig på överkroppen. På barnhälsovården var man osäker på vad det kunde vara. Rådet var att avvakta, men det kunde inte Josefine. Hon började utesluta olika saker ur sin kost, eftersom hon ammade, för att se om det gav någon effekt på Neo. När hon uteslöt soja började utslagen försvinna. Till slut konstaterades det att Neo var allergisk mot soja, baljväxter, jord- och trädnötter. Dessutom var han känslig mot starkt färgade frukter, bär och grönsaker samt flera typer av frön.
– Det kändes som att någon drog ner en svart rullgardin, som det värsta som kunde hända. Vad skulle jag äta medan jag ammade, vad skulle resten av familjen äta och var det ens möjligt för Neo att äta veganskt, minns Josefine att hon frågade sig.
Ett mödosamt nystande
I början var familjen beredd att tumma på mjölk och ägg för att sonen skulle få i sig det han behövde. Men barnhälsovården avrådde från det eftersom mjölk- och äggallergi är vanligare. Istället började ett mödosamt nystande efter en fungerande matsituation. Med stöd från barnhälsovården och dietist samt att Josefine tålmodigt provade sig fram började det sakta ljusna. Sojamjölken byttes ut mot havre- och mandelmjölk. Risprotein blandades i biff- och pannkakssmet. Josefine började laga rätter med quinoa, hirs, solrosfrön och havre. Veganska produkter som skinka och korv, baserade på vetegluten, och ost, gjord på kokosolja, flyttade in i kylskåpet.
– Jag lagar ofta en gryta till oss alla och så lägger jag till ett sojabaserat tillbehör till Niklas och Noah, medan jag och Neo äter något annat, berättar Josefine.
Vuxit bort
I dag har Neos allergi mot baljväxter vuxit bort och förhoppningsvis kan samma sak ske med sojan framöver. Läkarna har rekommenderat familjen att introducera små doser för att se hur han reagerar. Men det blir längre fram, just nu är familjen tacksam över att matsituationen fungerar igen. Och oron över att sonen inte ska få i sig vad han behöver har släppt.
– Dietisten lugnade mig när hon påpekade att det finns barn som i princip bara äter potatis eller pasta, men ändå klarar sig näringsmässigt. Så att kombinera veganskt med sojaallergi är absolut ingen omöjlighet, säger Josefine.
Familjen: Josefine Liew, 36 år, Niklas Jakobsson, 35 år, Noah Liew, 5 år och Neo Liew, 2 år.
Bor: Lundby, Örebro.
Allergier: Neo är allergisk mot soja, jord- och trädnötter.