Fästingar kan ge dig köttallergi
Fästingar kan inte bara sprida sjukdomar som borrelia och TBE – utan även orsaka köttallergi. Och när klimatförändringarna gör att de små krypen ökar i antal kan fler drabbas.
Marie Nilsson är en dem som inte längre kan äta kött.
– Jag mådde fruktansvärt dåligt. På sjukhuset fick jag allergimedicin och kortisontabletter, och blev till slut bättre, säger Marie Nilsson.
Marie remitterades till allergimottagningen, där läkaren lät göra ett allergitest och lyssnade på vad som hänt.
– När testsvaren kom berättade han att det handlade om en ovanlig allergi, köttallergi. Den hade jag fått genom att bli biten av fästingar. Lägg av, nu skojar du? sa jag, eftersom jag aldrig hört talas om detta tidigare. Men han visste inte så mycket mer, utan sa att jag fick googla fram mer information själv.
Levt med magbesvär
Läkaren hade hajat till vid berättelsen om hamburgaren, och att det sedan gått flera timmar innan den kraftiga reaktionen kom. Därför hade han testat om Marie hade IgE-antikroppar mot alfa-gal, som är det ämne som kroppen reagerar på vid köttallergi.
– I efterhand har jag förstått att allergin kan orsaka mag- och tarmbesvär. Jag har haft kraftiga magbesvär i många år som jag trott berodde på stress, men som blivit mycket bättre nu när jag inte äter kött längre.
Marie Nilsson är uppvuxen på en bondgård och har fått många fästingbett genom åren. Och forskning visar att upprepade fästingbett ökar risken för att utveckla köttallergi. Det är än så länge en ovanlig sjukdom, men i takt med att fästingpopulationen ökar på grund av det varmare klimatet kan allergin bli vanligare. Många får sin diagnos i början av hösten, efter en fästingsommar.
Numera bär Marie alltid med sig akutmedicin i form av kortisontabletter. Hon utesluter kött ur kosten helt eftersom det finns en risk för riktigt svåra reaktioner. Ungefär hälften av alla med köttallergi får just anafylaxi, en potentiellt livshotande reaktion som påverkar hela kroppen.
Hoppas på forskningen
Och det finns i dag inget sätt att veta hur svåra reaktioner hon själv kan få. Dessutom är hon försiktig med mjölk, eftersom många köttallergiker reagerar även på det. Själv har hon tidigare trott att hon är laktosintolerant.
– Det har gått bra att sluta med kött, även om det såklart varit lite tråkigt. Det jag saknat mest är julskinkan. Och våra vänner brukar skratta åt att min sambo är jägare och jag inte kan äta kött.
När Marie fick sin diagnos gick hon med i Astma- och Allergiföreningen och temaföreningen för köttallergi/alfa-galsyndrom. Hon är också tacksam för den forskning som nu görs om allergin och hoppas att den ska leda till mer kunskap. Hur uppstår köttallergi och varför är det bara vissa som drabbas?
– Förhoppningen är förstås att det en dag ska komma ett botemedel, säger Marie.
Fakta om Köttallergi
- Köttallergi uppstår genom att man blir biten av en fästing vars saliv innehåller alfa-gal som överförs vid bettet. En del personers immunförsvar uppfattar detta som något främmande och börjar då producera allergiantikroppar, IgE, mot just alfa-gal.
- Personer med blodgrupp B och AB får sällan köttallergi.
- Ett blodprov kan visa om du har allergiantikroppar mot alfa-gal.
- Köttallergi kan orsaka olika slags symtom, som nässelutslag, oklara symtom från mag- och tarmkanalen och i svåra fall anafylaxi. Symtomen kommer ofta först efter 2–6 timmar.
- Alfa-gal finns i kött från nöt, lamm, gris och andra däggdjur, i mjölkprodukter och i gelatin, som finns i exempelvis godis.
- Än finns inget botemedel, utan det gäller att utesluta det som orsakar reaktioner samt att undvika fler fästingbett.