Efter kritiken: Konsumentverket räknar på specialkost igen
Konsumentverket börjar återigen göra särskilda beräkningar av hur mycket dyrare det är att köpa specialkost jämfört med vanlig kost.
– Många har vänt sig till oss och efterfrågat uppgifterna, säger utredaren Kristina Difs på Konsumentverket.
För att få merkostnadsersättning beviljad för specialkost krävs att ens kostnader utöver det normala överstiger 12 075 kronor per år. När beräkningarna försvann behövde den som ansökte själv göra dessa uträkningar.
Allergia har tidigare skrivit om de slopade beräkningarna och hur detta, i kombination med att ersättningssystemet för specialkost gjordes om, lett till att det blivit svårare att få stöd för sina höga matkostnader. Ett flertal medlemmar har kontaktat Astma- och Allergiförbundet och uppgett att de helt blivit av med sin ersättning, eller fått den sänkt med tiotusentals kronor per år. Samtidigt har Allergia gjort en egen beräkning, som visade att en matkorg med specialkostvaror i genomsnitt kostar nästan 70 procent mer än en matkorg med ”vanliga” varor.
Möter efterfrågan
Nu vänder alltså Konsumentverket. Nu finns beräkningar av livsmedelskostnader för normalkost respektive kost fri från mjölk-, laktos- och gluten för 2023 publicerade på myndighetens hemsida igen. De visar att det är dyrast att köpa glutenfri mat, därefter mjölkfritt.
Varför har ni börjat att räkna på kostnader för specialkost igen?
– Vi har ett uppdrag att bistå Försäkringskassan med underlag för beräkning av merkostnadsersättning vid funktionshinder. De har vänt sig till oss och efterfrågat att vi ska återuppta beräkningarna av kostnadsskillnaden för specialkost eftersom de upplevt att det varit svårt och tidsödande för dem att göra bedömningar i varje enskilt fall, säger Kristina Difs, utredare på Konsumentverket. Dessutom har det varit många bidragssökande som vänt sig till oss och efterfrågat uppgifterna.
Kommer då de nya beräkningarna att underlätta för alla familjer som ansöker om merkostnadsersättning från Försäkringskassan? Det kan inte Kristina Difs svara på. Skillnaden mellan normalkost och specialkost kan dock upplevas som mindre än väntat, menar hon.
– När vi gjort uträkningen har vi utgått från Livsmedelsverkets näringsrekommendationer och kostråd, som bland annat innefattar valet av ekologiska produkter i normalkosten, därför blir inte prisskillnaden lika hög som man kanske förväntar sig.
Konsumentverket kommer i framtiden att göra en uppföljning av kostnadsberäkningarna och se om det finns behov av att lägga till fler typer av specialkost, enligt Kristina Difs.
Här hittar du Konsumentverkets uträkning.