Ämnen i sura bär kan ge reaktioner
Reagerar du på sura bär, som till exempel lingon, hjortron och tranbär? Blir det värre om du äter dem tillsammans med syrade mjölkprodukter? Det kan bero på ämnena bensoesyra och salicylsyra, som kan framkalla överkänslighetsreaktioner.
Finns naturligt i många bär
Överkänslighetsreaktioner kan till exempel orsakas av biogena aminer, som bland annat finns i skaldjur, rödvin och jordgubbar, av acetylsalicylsyra som finns i febernedsättande läkemedel – eller av bensoesyra och salicylsyra som framför allt finns i vissa sura bär. Även den som reagerar på acetylsalicylsyra kan reagera på bensoesyra och salicylsyra.
Bensoesyra förekommer naturligt i många bär och frukter, det finns höga halter av ämnet i bland annat lingon, hjortron, tranbär, och syrade mjölkprodukter.
Om man är känslig mot bensoesyra och salicylsyra kan man till exempel få nässelutslag, svullna slemhinnor, nästäppa, eksem, utslag runt munnen, stickningar i läppar och mun. De flesta som reagerar är människor som redan har allergier eller astma.
Vanligt konserveringsmedel
Bensoesyra, som också känns igen under namnet E210, används även i syntetiskt framställd form som konserveringsmedel. Natriumbensoat, E211, som är ett av våra vanligaste konserveringsmedel, är ett salt som utvinns ur bensoesyra. Det används till exempel ofta när vi kokar sylt för att sylten ska hålla längre och inte mögla.
Även E-ämnena E212-E215 och och E218-E219 är salter framställda ur bensoesyra. Att bensoaterna ofta används som konserveringsmedel, beror på att de är effektiva mot jäst- och mögelsvampar och vissa bakterier. Inom livsmedelstillverkningen får de användas i exempelvis läsk, saft och sylt, marmelad och gelé.
Livsmedel med naturligt höga halter bensoesyra
Höga halter (mer än 100 mg/kg)
hjortron (600-900)
lingon (700-2000)
tranbär (upp till 700)
Måttligt höga halter (20-100 mg/kg)
apelsin (20)
aprikos tork. (25-30)
grapefrukt (25-30)
hallon (25)
filmjölk (20-25)
kefir (25)
långfil (20-25)
lättfil (20-25)
lättyoghurt (20-25)
yoghurt (20-25)
fruktyoghurt (80-100)
Källor: Livsmedelsverket, allergimat.com, Dagens Medicin, Sahlgrenska universitetssjukhuset