Allt magont är inte matallergi – IBS ger liknande symtom
Den som följer Allergia vet vilka besvär som finns med allergi och intolerans mot mat. Men det finns även andra tillstånd som kan ge liknande symtom i mag-tarmkanalen. Ett sådant är IBS.
– Uppskattningsvis femton till tjugo procent av befolkningen har IBS. Men mörkertalet är stort. Enligt Mag- och tarmförbundet har 25 procent problem med mag-tarmkanalen varje vecka. Andra siffror visar att 77 procent av alla barn och unga har haft problem under det senaste året. IBS är vanligare bland kvinnor än män, men varför det är så vet man inte, säger dietisten Sofia Antonsson, som bland annat driver webbplatsen ibsfri.com.
Inte ta bort gluten
Kosten har en direkt avgörande betydelse för symtombildningen vid IBS. De misstänkta bovarna är så kallade fermenterbara kolhydrater, som tros påverka balansen i tarmen. Gluten är också besvärligt och många med IBS som tar bort bröd och pasta upplever att de mår bättre. Problemet är bara att gluten är ett protein och inte ett kolhydrat.
– Gluten är ett starkt protein för magen. Men om man inte har konstaterad celiaki så är det svårt att säga vad i glutenet som ger symtom. Vi vet dock att korn, havre, råg och vete innehåller fibrer som heter fruktaner, som magen blir gladare om vi tar bort. De flesta med IBS kan äta surdegsbröd med dinkel som har låg halt fruktaner, men som innehåller gluten. Även om många med IBS mår bättre av glutenfri kost, så är inte det generella rådet att ta bort gluten helt, säger Sofia vidare.
Bra resultat med FODMAP
Nästan ingen med IBS tål lök, vitlök, vete och råg. Baljväxter är också ett stort problem. Utöver det är besvären väldigt individuella. För att utreda och behandla IBS använder de flesta dietister därför något som kallas FODMAP. Det innebär att man tar bort eller ersätter de fermenterbara kolhydraterna i kosten under två veckors tid. Därefter görs en utvärdering, varefter man eventuellt börjar lägga till viss mat i kosten igen. Sofia berättar att metoden ger väldigt bra resultat.
– Åttio procent av de som behandlas med FODMAP mår bättre. Det finns inget som slår det. Många IBS-patienter är väldigt begränsade i sina val av livsmedel – vissa använder kanske bara fem-tio stycken. FODMAP-behandlingen innebär ett märkbart ökat näringsintag för dem.
Viktigt med rätt diagnos
Har man symtom som liknar de vid IBS, ska man i första hand gå till en läkare för att undersöka så att det inte handlar om laktos- eller glutenintolerans. Om man då konstaterar att det är IBS, så ska man ta kontakt med en dietist för en FODMAP-behandling. Att börja experimentera själv genom att utesluta vissa födoämnen är inte att rekommendera.
– Det finns mycket som påverkar magen, så det är viktigt att få en korrekt diagnos. Vi äter många olika livsmedel och det är lätt att dra felaktiga slutsatser om vad som orsakar besvären. För den som ändå vill prova FODMAP har jag utvecklat en mobilapp som finns att ladda ner på ibsfri.com, avslutar Sofia.
IBS ger ont i magen
IBS är en förkortning av engelskans Irritable Bowel Syndrome. Ibland kallas det även känslig tarm eller kolon irritabile. IBS innebär att man får besvär i mag-tarmkanalen.
Typiska symtom är:
- Uppblåst mage
- Gaser
- Förstoppning
- Diarré
- Omväxlande förstoppning och diarré
- Magont och -knip
Mindre vanliga symtom är:
- Illamående
- Halsbränna
- Trötthet
- Sömnsvårigheter
Kolla kolhydrater med FODMAP
FODMAP står för Fermenterbara Oligo- Di- och Monosackarider och sockeralkoholer (Polyols på engelska). FODMAP delas upp i dessa kategorier:
- Fruktos – fruktsocker, finns i frukter, grönsaker och honung.
- Laktos – mjölksocker, finns i mejeriprodukter från ko, får och get.
- Oligosackarider – kostfiber som finns i kål, ärter, bönor, linser, lök, vitlök, vete, korn och råg.
- Sockeralkoholer – sötningsmedel i tuggummi och halstabletter.