Annons

Allergivaccination beror på var du bor

Möjligheten att få behandling med allergivaccination varierar mycket mellan olika delar av landet.

För den som har svår pollenallergi finns det hjälp att få i form av allergivaccination, specifik immunterapi. Behandlingen kan ge en bestående minskning av allergisymtom. Nu visar nya siffror att bostadsorten spelar stor roll för möjligheten att få tillgång till behandlingen.
I Halland får 40 personer per 10 000 invånare tillgång till allergivaccination. I Norrbotten, Jämtland och Västernorrland får endast 8 personer per 10 000 invånare tillgång till behandlingen.
–– Oavsett var du bor landet ska du ha samma rätt till vård och behandling, säger Maritha Sedvallson, ordförande i Astma och Allergiförbundet. Att möjligheten till allergivaccination är så olika stämmer illa med målet för hälso- och sjukvårdslagen, ”en god hälsa och vård på lika villkor för hela befolkningen”.
Cirka 25 procent av Sveriges befolkning är allergiska mot pollen. För många räcker det med att förse sig med receptfria läkemedel för att klara pollensäsongen. För andra är problemet betydligt större och allergivaccination är en lämplig behandling.
Idag får cirka 14 100 personer tillgång till behandlingen. Betydligt fler har så svåra besvär att de borde få möjlighet till allergivaccination. Det är den enda behandling som påverkar grundorsaken till allergin och inte bara syftar till att lindra symtomen.
–– Vi hävdar att det här är en samhällsekonomisk fråga. Allergisk sjukdom begränsar vardagslivet, det är en anledning till både sjuk- och vab-dagar, säger Maritha Sedvallson, ordförande i Astma och Allergiförbundet. En ökad tillgång till behandling med allergivaccination skulle leda till stora vinster för både den enskilde, samhället och landstingen.
–– För att möta dagens och framtidens behov av allergivaccination behövs fler allergologer. Landstingen bör öronmärka och anslå pengar till att utbilda fler. Vi ser också ett stort behov av en nationell strategi för allergisjukdomarna, för att minska regionala skillnader i vård och behandling.