Polentagratäng med krispigt fläsk
Lagat. Toppa polentagratängen med ruccola, sprödstekt fläsk och granatäpplekärnor.
Lagat. Toppa polentagratängen med ruccola, sprödstekt fläsk och granatäpplekärnor.
3 dl polenta
12 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
0,5 krm riven muskot
1 krm curry
Fyllning
3 schalottenlökar
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
3 dl slätbladig persilja
2 krm nymald svartpeppar
0,5 krm riven muskot
salt
2-3 msk mjölkfritt margarin eller olja
Topping
500 g rimmat sidfläsk
125 g ruccolasallad
2-3 msk granatäpplekärnor
Koka upp vatten och buljongtärningar. Vispa ner polentan och sjud i 5 minuter. Krydda och häll ut polentan i en oljad ugnsform. Bred ut till cirka 1 cm tjocklek. Jämna till ytan med vattendoppad sked. Ställ att svalna och stelna.
Skala lökarna och finhacka dem. Fräs löken gyllengul i stekpanna. Skölj och grovhacka persiljan. Rör ner den i lökfräset och krydda med peppar, muskot och salt.
Placera halva polentakakan på ett ugnssäkert fat. Bred ut lök- och persiljeröran och lägg den andra halva polentakakan ovanpå. Pensla med matfett och gratinera i mitten av ugnen vid 200 grader i 25-30 minuter.
Hetta upp en stekpanna. Stek fläskskivorna i sitt eget fett. Vänd skivorna och stek tills de fått vacker färg och blivit knapriga. Låt dem rinna av på hushållspapper.
Halvera ett granatäpple och ta ur kärnorna med en tesked (det finns frysta granatäpplekärnor i små förpackningar). Skölj ruccolasalladen och låt den rinna av.