Tvätta och vädra textilierna
Många av hemmets textilier innehåller kemikalier som kan vara skadliga för människors hälsa och för miljön. Sofföverdrag, mattor, sängkläder och gosedjur är några exempel. Men det finns miljömärkta alternativ och sätt att själv minska den kemiska belastningen.
Mjukgörande ftalater, som kan vara hormonstörande, används i till exempel plasttryck på kläder och i inredningsdetaljer (vissa ftalater är helt förbjudna i barnartiklar). Det finns också ett ämne som heter nonylfenoletoxilat som används i olika tvättprocesser vid tillverkning av textilier och när det bryts ner bildas nonylfenol. Det är giftigt för vattenlevande organismer och misstänks också vara hormonstörande.
Byt ut gamla madrasser och kuddar
En del ämnen är förbjudna inom EU men kommer hit genom att textilier och färdiga produkter importers från länder med annan lagstiftning. Så vad kan man göra själv?
Kemikalieinspektionen rekommenderar att man tvättar så mycket som möjligt innan det används första gången, särskilt det som är tänkt att användas av barn: kläder, gosedjur, sänglinnen, handdukar, filtar och kuddar. Att fråga i butiken vad varan innehåller är också viktigt för att kunna göra ett medvetet val, liksom att välja miljömärkta produkter när man handlar. Det finns flera olika, frivilliga märkningar på kläder och textilier som betyder olika saker. Men gemensamt för dem är att produkterna är tillverkade med mindre belastningen på miljön och att en viss kontroll finns att de inte innehåller kemikalierester.
Ett annat tips är att lufta madrasser och liknande produkter, särskilt om de luktar starkt. Då försvinner både lukten och resterna av kemikalierna. Har man gamla madrasser och skumgummikuddar som är tillverkade före 2004 kan de innehålla ämnen som i dag är förbjudna, och då kan det vara en bra idé att byta ut dessa.
Källa: Kemikalieinspektionen.