Rotfruktsgratäng med vilt
Lagat. Vad passar bättre till rotfruktsgratängen än älg. Har du inte jagat själv kan du hitta älgskav i butiken.
Lagat. Vad passar bättre till rotfruktsgratängen än älg. Har du inte jagat själv kan du hitta älgskav i butiken.
600 g potatis
2 morötter
2 palsternackor
1 liten purjolök
3,5 dl havregrädde
200 g trattkantareller, eller annan svamp
1 vitlöksklyfta
1 paket älg- eller viltskav
2 msk tomatpuré
1 msk rosépeppar
mjölkfritt margarin
salt, vitpeppar
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva potatis, morötter och palsternackor. Ansa och skiva purjon. Lägg i en smord ugnssäker form. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Häll på havregrädden.
Ställ in i ugnen.
Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöken. Bryn älgskav, svamp och vitlök i 1 msk smör. Tillsätt tomatpurén och låt bryna med på slutet. Smaka av med 2 krm salt och 1 krm peppar. Ta ut gratängen efter 35 minuter. Lägg älgskavsröran i en rad i mitten av formen. Ställ in i ugnen ytterligare 20 minuter (täck eventuellt med folie de sista 10 minuterna om ytan får för mycket färg). Ta ut formen och strö krossad rosépeppar över.