Gratäng på svartrot och sparrispotatis
Lagat. Trött på pasta och kokt potatis? En gratäng kan vara ett gott och omväxlande tillbehör till vardagskorven eller helgköttbiten. Den kan också bli en hel måltid.
Lagat. Trött på pasta och kokt potatis? En gratäng kan vara ett gott och omväxlande tillbehör till vardagskorven eller helgköttbiten. Den kan också bli en hel måltid.
4-5 svartrötter, skalade
12 sparrispotatisar, förkokta med skal
2 schalottenlökar, skivade
3 dl gräddersättning
1 vitlöksklyfta
salt och vitpeppar
Skär grönsakerna till gratängen i lika stora bitar. Fördela dem i ett lager i en ugnsfast form. Koka upp gräddersättningen och smaksätt den med vitlök, salt och peppar. Tänk på att vätskan kokas in och då blir smakerna mer framträdande när den är klar. Ställ in formen i 175°C cirka 45–50 min. Gratängen bör ha fått färg och vara krämig när den är klar. Servera med till exempel grillad fläskfilé och en sallad.