Fiskallergi ovanligt i alla åldrar
Mindre än en procent av Sveriges befolkning är allergisk mot fisk. Det finns inte något som skiljer fiskallergi från andra matallergier. Men för den som är drabbad finns det ändå all anledning att vara försiktig med vad man äter.
– När vi studerade förekomsten av fiskallergier i BAMSE blev vi förvånade över hur få barn det är som är allergiska mot fisk. Problemet verkade vara mycket större för tjugo-trettio år sedan, men vad det beror på vet vi inte. Kanske överdiagnostiserades sjukdomen på den tiden eller så är det en faktisk minskning. Den upplevda minskningen skulle kunna förklaras av att vi äter mindre fisk i dag, vilket gör att färre exponeras för födoämnet, säger Gunnar.
Varierande reaktioner inte unikt för fisk
Fiskallergenet finns framförallt i fiskköttet. Allergen finns även i fiskens rom och lever, fast i betydligt mindre mängder, vilket betyder att vissa fiskallergiker kan äta till exempel kaviar, fiskleverpastej och torskrom. Hur känslig man är varierar dock. Vissa fiskallergiker är så känsliga att de inte kan vistas i ett rum där det serveras fisk, eller får kraftiga reaktioner även vid liten kontakt. Eftersom ämnena som utlöser den allergiska reaktionen inte ändras vid tillagning, så kan reaktioner också utlösas bara genom att man andas in fiskmatos i samband med tillagning och servering.
– Det finns enstaka individer som är extremt allergiska. Som med all födoämnesallergi kan man reagera vid större eller mindre mängder allergen. Variationen är inte karaktäristisk för just fiskallergi, påpekar Magnus.
Svårt veta vilka fiskar som är värst
Man kan vara allergisk mot all slags fisk. Många fiskallergiker kan dock äta vissa fiskarter, även om man inte tål andra. Fisksorter inom samma familj ger ofta upphov till korsreaktioner eftersom de innehåller samma allergiframkallande ämne. Den som inte tål torsk tål ofta inte heller kolja eller sej. Magnus berättar att det just nu pågår undersökningar i andra länder där just korsreagerande IgE mellan olika fiskar studeras och vad det har för betydelse för den som är fiskallergisk. Det är dock svårt att uttala sig om det finns fiskar som är bättre eller sämre ur allergisynpunkt. Men den allmänna uppfattningen är att feta fiskar som lax, sill och plattfisk är ”snällare”, medan magra fiskar är ”elakare”.
– Det kan mycket väl finnas fisksorter som inte är lika allergiframkallande. Jag träffar till exempel ofta föräldrar till fiskallergiska barn som upplever att det ändå går bra att äta lax. Att vi inte vet exakt vilka fiskar som ger reaktioner kan ge problem vid diagnostiken. Vid vanliga hudtester används oftast allergen från torsk. Men att man inte reagerar på det behöver inte betyda att man inte reagerar på andra fisksorter, säger Gunnar.
Viktigt få rätt diagnos
Fiskallergi är en lömsk allergi eftersom allergenet kan finnas dolt i så många vanliga födoämnen, även sådana vi inte direkt förknippar med fisk. Fisk kan till exempel finnas i tapenade, leverpastej, charkprodukter och margarin. Det finns även fiskallergiker som menar att de reagerar på kyckling eller andra fåglar som har matats med foder som innehåller fiskprotein. Proteinet kan komma ut i kroppen och lagras i fågelköttet. Som fiskallergiker måste man därför alltid läsa innehållsförteckningen noggrant på all mat för att se så att den inte innehåller någon form av fiskprotein. Magnus och Gunnar ger några ytterligare råd till den som är, eller tror sig vara, fiskallergiker.
– Om man inte får väldigt svåra reaktioner bör man först göra ett provokationstest för att få en ordentlig diagnos. När man väl har slagit fast att det rör sig om fiskallergi så ska man helst undvika fisk i alla former. Det är också bra att se över vilka mediciner man har hemma. Antihistamin, adrenalinspruta och eventuellt kortison bör finnas. Har man en adrenalinspruta är det också viktigt att man tränar på att ta den, så att man vet hur det går till om den behövs.
Histamin ger allergiliknande symtom
Alla reaktioner på fisk behöver dock inte vara allergi. I fiskar som sill, tonfisk och makrill finns det höga halter av aminosyran histamin, som kan orsaka histaminintolerans eller histaminförgiftning. Denna typ av reaktion drabbar framförallt vuxna. Risken för att reagera på histamininnehållet i fisken är större om man äter den tillsammans med annat som innehåller histamin, som lagrade kött- eller mejeriprodukter eller rödvin. Symtomen påminner om allergi och omfattar bland annat huvudvärk, hudutslag eller magont. I värsta fall kan man få allvarliga reaktioner som liknar en anafylaktisk, eller allergisk, chock. Reaktionerna kan komma mycket snabbt, men kan också dröja några timmar. Den som reagerar på histamin bör äta mindre mängder av mat som innehåller detta. Man kan också ta antihistamintabletter i förebyggande syfte eller vid behov när reaktionen startar.