Våga byta jobb mitt i livet – 5 tips
Redo för en ny karriär – men vet inte hur du tar dig an frågan, eller hur du ska ha råd att plugga? Vi hjälper dig ta språnget, för ökad arbetsglädje, självkänsla och ny kunskap.
1. Lyssna inåt
Vad vill du? Vilken är din drivkraft? Det är lätt att ta in omgivningens åsikter, och de kan ha kloka tankar men i grund och botten måste det utgå från dig.
2. Bolla
Hitta ett bra bollplank att prata med. Det kan vara en bekant du har förtroende för eller en professionell rådgivare/coach.
3. Hitta drivkraften
Kartlägg vad du vill, dina intressen, när är du i flow, och försök hitta dina drivkrafter.
4. Testa nytt
Prova olika saker. För att hitta vad du vill kan du testa olika saker. Gärna något som ligger utanför din komfortzon, något du längtat efter, något du drömt om.
5. Skriv ner
Lista dina tankar. När du vet vad du vill och har satt upp en vision och ett mål – gör en plus- och minuslista för att bestämma dig.
Så får du pengar till plugg
Omställnings-studiestöd
Omställningsstudiestödet riktar sig till människor mitt i arbetslivet, 27–62 år, och innebär förenklat att du kan plugga med lön i 44 veckor, vilket motsvarar ungefär ett års heltidsstudier. Du kan naturligtvis också dela upp det och exempelvis läsa på halvfart i 88 veckor. Mer information finns på csn.se.
Vanligt studiemedel
Förutom omställningsstudiestödet finns såklart det ”vanliga” studiemedlet som du kan söka hos CSN. Det är till för dig som läser på högskola, universitet, komvux eller yrkeshögskola.
Studiestöd från TRR
Om du är uppsagd (vilket vi hoppas att du inte är, men …) från ett företag som är anslutet till en omställningsorganisation som TSL eller TRR, kan du få ersättning för studier. På deras sajter finns mer information.
Stipendium
Ett stipendium kan ge ett bra bidrag. Det behöver inte betalas tillbaka eftersom det inte är ett lån. Ibland får du en engångssumma, andra stipendier är förnybara och ger medel varje termin under några år. Du söker stipendiet direkt hos den som delar ut det. Det kan vara en stiftelse, en förening, en bank, en högskola eller ett universitet. Så var hittar du då dessa fantastiska stipendier? Här krävs lite sökande. Kolla hos universitet och högskolor, församlingar, kommuner och länsstyrelser. Även bibliotek brukar de kunna hjälpa till.
Två bra sajter är:
- Länsstyrelsernas stiftelsedatabas – stor samling med stipendier att söka.
- Global Grant – en portal med mängder av stipendier att söka. Du kan söka mot mindre kostnad. Eller ring ditt bibliotek för gratis inloggning.