Älgfilé med potatisblomma och blåbärssås

Lagat. Får du inte tag på älgkött går det lika bra med nötkött.

Ingredienser

filé eller entrecote av älg eller nöt
potatis
rotselleri
svamp (ta den du gillar)
olja att pensla potatisblomman med och steka köttet i

Blåbärssås
2 schalottenlökar
3 msk socker
225 g blåbär
1,5 dl rött vin
2 dl vatten
2 msk viltfond
2 tsk maizena

Tillagning

Sätt ugnen på 220 grader.
 Skala och skiva rotsellerin i cirka 1 cm tjocka skivor. Skala potatisen och skiva tunt och lägg som en blomma. Lägg selleri och potatis på en oljad plåt, pensla dem med olja, salta och peppra. Ställ in i mitten av ugnen cirka 20 minuter tills det är lagom mjukt.
Stek svampen i olja cirka 10 minuter tills den får lite färg, salta och peppra.
Salta och peppra på älgköttet och stek det i het panna till den stekgrad som önskas.

Blåbärssås
Finhacka schalottenlöken. Smält sockret i en kastrull. Blanda ner lök och blåbär och låt fräsa med ett par minuter. Häll i vin, vatten och fond. Koka upp och låt sen sjuda 10 minuter. Sila såsen. (Hit går det bra att förbereda och göra sista steget precis innan middagen, eller så gör man såsen helt klar och värmer bara på den innan servering.)
Värm upp såsen och vispa ner maizenan utrörd i vatten och koka upp så att såsen tjocknar.

Skriv ut

Recept Linda SvenssonFoto Jens Sølvberg

Hitta fler recept som innehåller: