Korsallergi
Skala och värm
Kliar det i halsen när du tuggar på ett äpple? Då är du förmodligen allergisk mot björkpollen, eftersom ett protein i äpplen liknar det allergena proteinet i björkpollen. Mest allergen finns i skal och kärnhus, så besvären kan bli mildare om du skalar äpplet. Eller värmer det i mikron eller ugnen, eftersom proteinet inte tål värme. En del reagerar mindre på vissa äppelsorter, till exempel Gloster och Algot.
Kan ge magproblem
Flera livsmedel kan orsaka besvär om du har björkpollenallergi, bland annat persika, körsbär, kiwi, rå morot och potatis, hasselnötter, jordnötter och mandel. Oftast handlar det om lindriga besvär i läppar, mun och svalg eller klåda i händerna när du skalar morot eller potatis. Men studier har visat att livsmedlen, särskilt under pollensäsongen, också kan ge mag- och tarmproblem.
Besvär av tacokryddor
Visste du att kryddor kan orsaka korsreaktioner? Den som är allergisk mot gråbo kan till exempel reagera mot fänkål, kummin, kamomill, anis, curry, kummin, selleri, paprika, koriander och spiskummin – där de tre sistnämnda är vanliga i taco-kryddblandningar.
En lurig grönsak
Selleri kan orsaka besvär som klåda i munnen, svullnadskänsla i halsen eller kontakteksem för främst gråbo-, men även björkpollenallergiker. Det protein som gråboallergiker reagerar på förstörs inte vid upphettning, utan kan i vissa fall ge ännu kraftigare symtom. Därför bör en del personer med allergi mot gråbo utesluta selleri ur kosten helt.
Gräs och vete
Det är inte lika vanligt att gräspollenallergiker korsreagerar mot mat på samma sätt som björkpollenallergiker. Men en del gräspollenallergiker kan få mag- och tarmproblem av stora mängder veteprotein i form av till exempel pasta och vetebröd. Symtomen är uppblåsthet, gaser och lös mage – och det räcker oftast med att minska på mängden av veteintaget.