11 vanligaste frågorna om pollenallergi

Samtidigt som vissa jublar över våren är det en helvetessäsong för andra. För med ljuset och grönskan kommer svullna, rinnande ögon och en enorm trötthet. Läkaren och astma- och allergiexperten Lena Bäckstrand vid Vasakliniken ger dig svaren på 11 vanliga frågor om pollenallergi.

1. Vad är
 pollenallergi?

– Enkelt uttryckt innebär pollenallergi att kroppens immunsystem reagerar med allergisymtom på något som egentligen är ofarligt, förklarar läkaren Lena Bäckstrand.

Rent konkret kan pollen­allergi förklaras med att immunsystemet överreagerar och att det då bildas antikroppar hos en pollenallergiker när hon eller han kommer i kontakt med de proteiner som finns i pollen och sporer i naturen.

2.
Vad är skillnaden på pollenallergi och hösnuva?

Det är egentligen samma sak. Pollenallergi kallades tidigare för hösnuva.

3.
Vilka är de vanligaste pollenallergenerna?

– Den vanligaste varianten av pollenallergi är allergi mot björk- och gräspollen, och då framför allt timotej. Här i Sverige är det också vanligt med allergi mot gråbopollen.

4. När är pollensäsongen?

Allergisäsongen kan för många bli rejält lång. För de flesta pollenallergiker är det som värst ungefär samtidigt som den svenska naturen visar sin allra vackraste sida: från mitten av mars till mitten av juni. Men är man även känslig för hassel, ek, bok och al kan allergisäsongen dra 
i gång så tidigt som januari, och allteftersom nya pollen tillkommer pågå ända in i september. För som bekant är det inte helt ovanligt att man är allergisk mot flera olika sorters pollen och därmed dras med besvär under en längre period.

5.
Hur kan jag 
undvika exponering för pollen?

Det säger sig självt att det bästa sättet för en pollen­allergiker att undvika allergi är att stanna inomhus, att bara vistas utomhus korta stunder i taget och att inte hänga kläder på tork eller vädring i friska luften. Att fönster och dörrar ska hållas stängda och att man, i de fall man har ett behov av att vädra bara gör det snabbt, sent på kvällen eller tidigt på morgonen.

6. Vad ska jag göra om jag är pollenallergiker,
men ändå vill vara ute?

Ja, vad gör man om man inte vill bosätta sig inomhus en vacker försommardag när kompisarna ska ut och spela fotboll, eller arbetskamraterna planerat för en picknick i det gröna? Då kan det vara bra att ha i bakhuvudet att pollenhalterna i luften är lägre under regniga och kyliga dagar. Halterna är dessutom lägre på morgnar och kvällar. Du kan också hålla koll på pollenhalterna i trakten genom att varje dag 
läsa av någon av alla de pollenrapporter som finns.

– Pollenhalten varierar inte bara med temperatur, säsong och väder. Den varierar även beroende på hur många av samma sorts växt som blommar samtidigt, säger Lena Bäckstrand.

Antihistamin används för att behandla pollenallergi. Men man kan också minska pollenexponeringen genom att skölja näsan med koksaltlösning och skölja håret ordentligt på kvällen innan man lägger sig.

Lena Bäckstrand, läkare och expert på astma och allergier

7. Går det att ”bli av” med sin pollenallergi?

Nja. Har du en riktigt besvärlig pollenallergi, som påverkar dig så pass mycket att du vissa dagar inte klarar av att gå till skolan eller jobbet, trots noggrann medicinering, så kan så kallad vaccination vara ett alternativ, berättar Lena Bäckstrand. Behandlingen, som kallas allergenspecifik immun­terapi, går ut på att den som är allergisk får injektioner eller tabletter regelbundet under tre år. Behandlingen görs oftast direkt på allergimottagningen och den som ska genomgå den behöver inte förbereda sig. I de fall specialisten bedömer att behandlingen ska utföras med injektioner i stället för med tabletter, ges i första stadiet en spruta i veckan under sju till femton veckor. I nästa skede ges en spruta varannan månad under tre till fem år, och även om behandlingen kanske inte får allergin att försvinna helt, så brukar besvären minska markant.

Om behandlingen ska genomföras med hjälp av tabletter behöver åtminstone den första tabletten tas på mottagningen. Detta för att den behandlande läkaren ska kunna hålla koll på eventuella reaktioner. Därefter kan behandlingen fortsätta hemma. Tabletterna ska sedan tas varje dag under tre år. För att tabletterna ska fungera behöver behandlingen börja minst fyra månader före pollensäsongen. I de flesta fall mår den som behandlats bra efter tabletten eller injektionen, men det kan hända 
att man får en viss svullnad och klåda i munnen i början av behandlingen.

8.
Vilka är de vanligaste symtomen på pollen­allergi?

Det vanligaste är rinnande och kliande ögon och/eller näsa och nästäppa.

– Men du kan också få astma, nässelutslag eller uppblossande av redan existerande eksem, säger Lena Bäckstrand. Många berättar också om en enorm trötthet, och i vissa fall kan den som lider av pollen­allergi till och med få feber.

9. Hur vet jag om det är pollenallergi eller en vanlig förkylning?

Eftersom symtomen vid pollen­allergi ofta påminner om de symtom man har vid en vanlig förkylning kan det ibland vara svårt att avgöra vad som är vad.

– Om du är osäker på om det är symtom på pollenallergi eller en förkylning du har kan ett sätt vara att prova att ta antihistamin. Om det är pollenallergi så känner du en klar förbättring eller blir helt bra ungefär en halvtimme efter att du tagit medicinen, säger Lena Bäckstrand.

10.
Kan vuxna få 
pollenallergi?

Det är vanligast att allergin debuterar i skolåldern, men ja, den kan utvecklas i princip när som helst under livet.

11. Kan pollenallergi 
växa bort?

Många vuxna som hade en besvärlig pollenallergi som barn känner inte alls av sin pollenallergi lika mycket i medelåldern. Hur jobbiga symtomen är kan också variera under livet.

– Ett exempel på det är att pollenallergi och andra allergier hos kvinnor kan förbättras, förvärras, försvinna eller uppkomma under graviditet, säger Lena Bäckstrand.

8 husmorstips för att lindra pollenallergin

  • Vädra inte på förmiddagen, utan hellre på natten eller tidig morgon, då pollenhalterna är lägre. Stäng fönstren på dagen.
  • Torka tvätt inomhus. Visst är det härligt att hänga upp nytvättade lakan på tork i trädgården – men också rena pollenfångaren.
  • Träna tidig morgon, när daggen fortfarande binder pollen eller träna inomhus.
  • Klipp gräset när det är daggvått, daggen binder pollen. (Eller hyr in grannens barn som vill tjäna en extra slant.)
  • Byt kläder efter att du har varit utomhus.
  • Skölj ur håret innan du går till sängs, för att få bort pollen.
  • Undvik att gosa med husdjur som legat och solat sig i gräset och fått pollen i pälsen.
  • Skippa att plocka in en bukett sommarblommor, hur vackra de än är. Låt dem vaja i vinden i stället.

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php